Pátek, 29. března 2024

V Bambergu proběhlo jednání česko-německé komise pro životní prostředí

V Bambergu proběhlo jednání česko-německé komise pro životní prostředí

V německém Bambergu se dnes sešli zástupci České republiky a Spolkové republiky Německo k 8. zasedání Česko-německé společné komise pro životní prostředí. Jednání vedli za českou stranu I. náměstek ministra životního prostředí Jan Dusík a za německou stranu parlamentní státní tajemník Spolkového ministerstva pro životní prostředí, ochranu přírody a jadernou bezpečnost Michael Müller.

Dnešní jednání se zabývalo vyhodnocením situace v oblasti nedovoleného dovozu odpadů do ČR [1] a obě strany konstatovaly uspokojení nad efektivním řešením situace a vstřícnou spoluprací obou stran, díky níž je dnes větší část problému vyřešena. Ve vztahu k odpadům obě strany diskutovaly i o připravované směrnici o odpadech, která bude schvalována na červnovém zasedání Rady ministrů EU v Lucemburku. První náměstek Dusík potvrdil, že ČR hodlá nadále prosazovat omezení dovozů odpadů ke spalování a informoval o vyjednané podpoře řady členských zemí (například v rámci setkání ministrů Visegradské čtyřky minulý týden v Praze). Obě strany se dohodly na zřízení pracovní skupiny pro otázky odpadů, která se bude těmito aktuálními tématy dále zabývat.

Velká pozornost na jednání byla věnována i změně klimatu, úsporám energií a obnovitelným zdrojům. Německá strana informovala o programu opatření, který schválila spolková vláda a který má do roku 2020 zajistit 40% úsporu emisí CO2 prostřednictvím zvýšení energetické účinnosti a přechodu na obnovitelné zdroje energie. Obě strany se dohodly na užitečnosti vzájemného informování o realizovaných krocích, na pravidelných konzultacích a na potřebě pokračovat ve vedoucí úloze Evropské unie v boji proti změně klimatu.

Mezi dalšími diskutovanými tématy byla i konkrétní spolupráce v přeshraničním posuzování vlivů na životní prostředí, v prevenci průmyslových havárií, v oblasti ochrany vod a v ochraně přírody.

Průběh a výsledky jednání potvrdily, že přestože některá témata sousedských vztahů obou zemí jsou složitá, obě vlády jsou připraveny je aktivně a konstruktivně řešit.

Poznámky:

[1] Minulé jednání v květnu 2006 Praze bylo úzce spojeno s řešením nedovolených dovozů odpadů – odhaduje se, že do ČR bylo z Německa dovezeno až 30 tisíc tun odpadů a na pražském jednání byl dohodnut postup odstraňování těchto odpadů, jejich vracení do Německa a prevence dalších dovozů.

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů