Pátek, 29. března 2024

Zpracování odpadu bez odpadu

Za 48 hodin se zpracuje 2000 tun kalů včetně biomasy a vyrobí 1650 tun fermentátu.

 

Zpracování odpadu bez odpadu
Tiskové středisko BVVUnikátní stroj na zpracování biologicky rozložitelných odpadů pomocí řízené aerobní termofilní fermentace představila na Ekologických veletrzích v Brně ryze česká firma AGRO-EKO spol. s r.o. Tento exponát pod názvem Aerobní fermentor EWA obdržel Zlatou medaili za nejlepší exponát letošního veletrhu.

„Je určen ke zpracování kalů z čističek odpadních vod včetně vedlejších živočišných produktů. Směs biologicky rozložitelných odpadů a strukturální biomasa, tedy sláma, štěpky či hobliny, se naskladní do pracovní části fermentoru a vznikne směs obsahující 60 až 65 procent vody. Dá se říci, že poměr kalů a slámy je v tomto případě 1:1,“ řekl projektant Petr Vaníček. Jeho výhodou je, že se do směsi v zařízení vhání vzduch, nedochází k jeho ohřevu, a proto se minimalizuje spotřeba energie.

Za čtyřiadvacet hodin se směs samovolně ohřeje asi na 70 a za dalších dvanáct až na 85 stupňů Celsia. Tím se dosáhne samovolné hygienizace vloženého materiálu. Zakládka je jednoduchým mechanismem čechrána a vhání se do ní další vzduch. Celý proces trvá dva až čtyři dny. Už po dvou dnech je možné z fermentoru vyskladnit pomocí pásového dopravníku surový kompost, který se nechá dozrát na ploše, a poté se používá při agrotechnických postupech. Pokud se nechá vsázka v zařízení čtyři dny, klesne její vlhkost na třicet procent a produkt je vhodný pro spalování v kotelnách o výkonu vyšším než 200 kW.

Při provozu fermentoru EWA nevznikají ani se nepoužívají látky ohrožující životní prostředí. Navíc provozem zařízení nevzniká nadměrný hluk, neznečišťují se odpadní vody ani tuhé odpady. Z fermertoru, který pracuje v optimálním režimu, odchází pouze pára a oxid uhličitý. Pro zpracování páchnoucích odpadů je možné osadit zařízení biologickým filtrem. Za 48 hodin se zpracuje 2000 tun kalů včetně biomasy a vyrobí 1650 tun fermentátu. Zařízení je poměrně robustní, má délku 12,2 metrů, šířku 2,4 a výšku 2,9 m. Hmotnost prázdného kontejneru je 12 000 kg. Jedna vsázka může dosahovat hmotnosti od 10 do 20 tun.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů