Pátek, 19. dubna 2024

Zálohování dříve nevratných obalů

Zálohování dříve nevratných obalů
Zálohování plastových nápojových láhví, ale také plechovek, je v Německu letitou a solidně fungující praxí. I přes problémy v jejím zavádění, přes odpor výrobců a obchodu zákazníci záměr související s ochranou životního prostředí vesměs akceptovali. Spor se už nevede o to, zda obaly zálohovat nebo ne, ale nejnovější vystal kolem razantně se zvyšujícího podílu prodeje zálohovaných plastových láhví na jedno použití vůči obalům na vícenásobné plnění, což odborníci napadají z ekologických důvodů.

Kritikové viní zákonodárce, že díky různým formám subvencí se uměle zlevňují jednorázové PET láhve. Zavedení záloh na jednorázové plastové a plechové obaly od roku 2003 mělo zvýšit podíl láhví pro vícenásobné použití. Společnost pro výzkum trhu však upozornila, že během loňského roku se podíl prodeje nealkoholických nápojů v obalech na několikeré plnění snížil na 35 %. Před zavedením zálohy na jednorázové láhve přitom činil 51 %.

Zálohování jednorázových obalů od 1. ledna 2003 se tak podle hospodářského sdružení nealkoholických nápojů (wafg) minulo účelem. Za hlavní příčinu dosavadního trendu považuje dlouho chybějící jednotný systém vracení láhví, který vedl hlavně v diskontních sítích k rozvoji prodeje obalů na jednorázové použití. Jednotné vracení začalo se zpožděním fungovat až v polovině minulého roku.

Experti se obávají, že by brzy mohl podíl vícenásobných obalů klesnout v Německu pod 20 procent, jako je tomu už například ve Švýcarsku nebo Rakousku. Žádají proto vládu, aby účinně zasáhla. Velkoobchodníci s nápoji a ekologové chtějí zahájit akci Láhve na vícenásobné použití znamenají ochranu životního prostředí. Podílejí se na ní mimo jiné střední pivovary a organizace na ochranu životního prostředí. Chtějí, aby si spotřebitelé uvědomili výhody obalů na vícenásobné použití, spočívající hlavně v omezování nákladů na dopravu a recyklaci. Záloha za jednorázové obaly je vyšší než za obaly na vícenásobné plnění. Za plechovku a jednorázovou plastovou láhev s minerálkami, pivem a nejrůznějšími limonádami německý zákazník platí 25 eurocentů (sedm korun). Nezálohované zůstaly obaly od vína, sektů, tvrdého alkoholu, ovocných a zeleninových džusů a mléka a nápojů z něj. Láhve od piva se zálohují osmi centy, vícenásobné plastové láhve patnácti. Plechové obaly po roce 2003 z prodeje do značné míry vymizely.
Zdroj:Logistika
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů