Středa, 24. dubna 2024

Pražané třídí stále větší množství odpadu

Pražané třídí stále větší množství odpadu

Praha - Pražané třídí stále větší množství odpadu. Zatímco při zavedení systému barevných kontejnerů na papír, sklo a plasty v roce 1998 do nich odnesli 3,5 procenta odpadů, o dva roky později to už bylo devět procent. Loni obyvatelé města přímo vytřídili 17 procent odpadu. Vyplývá to z informací, které dnes ČTK poskytl magistrát.

Pražané nejvíce třídí papír, loni ho dali do kontejnerů asi 22 200 tun. Barevného skla odnesli do barevných kontejnerů přes 9100 tun a plastů tam skončilo více než 8100 tun. Magistrát také každý rok organizuje soutěž ve sběru papíru ve školách, loni se ho vybralo přes 1500 tun. Naopak do obvyklých popelnic vyhodili Pražané 237 000 tun odpadků. Město postupně zavádí kontejnery na kartony od nápojů. Za loňský rok se jich sebralo přes 420 tun.

Nyní je v metropoli asi 3000 míst, kde se barevné kontejnery nacházejí. Jsou rozmístěny tak, aby jedno sběrné místo sloužilo zhruba pro 380 lidí. Jejich počet roste každoročně asi o stovku nových míst. Nové kontejnery se rozmisťují tam, kde jsou původní trvale přeplněny, a v nové bytové zástavbě. V památkové rezervaci funguje systém třídění jinak. Barevné popelnice mohou být ve všech domech. Těchto míst by mělo být podle magistrátu až 1200. S jejich zřízením musí souhlasit vlastník domu.

Skutečnost, že se ve městě třídí stále více, dokládá i růst nákladů na tuto službu. Zatímco před devíti lety magistrát stálo třídění asi 19 milionů korun, v roce 2000 to bylo 83 milionů a loni přes 219 milionů korun.

Od roku 2001 na službu přispívá podle množství vytříděného odpadu autorizovaná společnost EKO-KOM. Loni činil příspěvek pro magistrát přes 90 milionů korun.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů