Úterý, 16. dubna 2024

Při loňském "velkém úklidu" lidé z vod vytáhli miliony kil odpadů

Při loňském "velkém úklidu" lidé z vod vytáhli miliony kil odpadů
West Palm Beach (Florida, USA) - Více než 350.000 dobrovolníků loni v září při jednodenní úklidové akci z více než 55.500 kilometrů pobřeží a den řek, oceánů a jezer odklidilo na 3,2 milionu kilogramů odpadků. Informovala o tom agentura AP s odvoláním na dnes zveřejněnou zprávu organizace Ocean Conservancy. Do akce se zapojili lidé ve 68 zemích. ČR a Slovensko ve zprávě zmíněny nejsou.

Celkem bylo sesbíráno 7,7 milionu kusů odpadků. Už po šestý rok za sebou nejvíce - téměř dva miliony - z nich tvořily cigarety a cigaretové filtry. Na druhém místě pomyslného žebříčku odpadků byly obaly a nádoby od potravin, které mohou být navíc velmi nebezpečné pro zvířata a kterých bylo zhruba 768.000 kusů.

"Plastový sáček na sendvič plující v oceánu může vypadat jako medúza, oblíbená potrava mořských želv," uvedla manažerka projektu Sonya Besteiroová. "Když mořská želva spolkne plastový sáček, může se cítit plně a přestat jíst, což vede k vyhladovění. Nebo sáček může zablokovat trávící systém zvířete a přivodit smrt," uvedla.

Při loňské akci dobrovolníci našli 1074 zvířat zamotaných do různých odhozených věcí, například do sítí či rybářských vlasců. Pouze jedno z těchto zvířat přežilo.

Vyhozená rybářská výbava či plastové odpadky každý rok v průměru zabíjí víc než milion mořských ptáků a přes 100.000 mořských savců a želv, tvrdí organizace.

Od roku 1986 se už do projektu zapojilo více než 6,5 milionu lidí, kteří sesbírali 52,6 milionu kilogramů odpadů ve 127 zemích světa.

Nejvíce účastníků loňské akce hlásí Spojené státy, kde se zapojilo přes 182.000 dobrovolníků, kteří sesbírali přibližně 1,9 milionu kilogramů odpadků na téměř 17.000 kilometrech pobřeží a vodních toků. Na druhém místě s 26.550 dobrovolníky figuruje Kanada a na třetím s 25.500 Filipíny.

Ocean Conservancy na svých internetových stránkách píše, že plechovka, která byla do moře vhozena v roce 1986, se v moři rozloží v roce 2036. Plastovou láhev, která se do jeho vod dostala ve stejnou dobu jako plechovka, potká stejný osud v roce 2436. V případě skleněné lahve by to prý trvalo zhruba milion let.

Letos se stejná akce uskuteční 15. září.

Zdroj:Česká televize
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů