Čtvrtek, 18. dubna 2024

Odpad na Litoměřicku zajímá kontrolory

Odpad na Litoměřicku zajímá kontrolory

Česká inspekce životního prostředí si posvítila na skládku nebezpečných odpadů ve Vrbičanech na Litoměřicku. Před několika týdny tady hořelo, když pak přišli inspektoři na kontrolu, zjistili vážné nedostatky.ČIŽP bude firmu EuroSUP řešit hned ve dvou správních řízeních. To první je za poškození ovzduší, ke kterému došlo při požáru na skládce. Podle našich informací se na skládce ve velkém horku vznítily nádoby od velmi nebezpečných chemikálií. A podle inspekce byly špatně skladované.

Druhé správní řízení zahájí odpadáři, kteří zjistili, že firma porušuje provozní řád a nemá pořádek ani v dokumentaci. V tomto případě může společnost dostat pokutu až deset milionů korun.

Na skládku si stěžují už delší dobu lidé z okolí, včetně starostů obcí, i odbor životního prostředí z Lovosic opakovaně usoudil, že tady není všechno v pořádku.

Na skládce leží barvy, ředidla nebo odpady obsahující rtuť.

Němci stále dovážejí odpad do ČR

Severočeští celníci zadrželi tento týden v úterý nedaleko obce Arnoltice na Frýdlantsku kamion s nelegálně dovezeným odpadem z Německa. Vozidlo, které zastavili při běžné silniční kontrole, patřilo českému dopravci a přepravovalo 25 tun komunálního odpadu.

"Řidič neměl pro přepravu odpadu příslušná povolení," dodal. Celníci zásilku zajistili, případ nyní zaznamenají do dokumentů a předají k vyšetření České inspekci životního prostředí.

Podle Najberta nejde letos o ojedinělý případ. Poslední dubnový den celníci za pomoci velkokapacitního rentgenu odhalili nedaleko hraničního přechodu Rumburku kamion, který namísto deklarovaných PET lahví vezl balíky slisovaného komunálního odpadu. Zásilka směřovala k témuž příjemci na Frýdlantsku.

Česká inspekce životního prostředí ve spolupráci s občany objevila v minulosti na Frýdlantsku celkem 3062 tun plastů a 5375 tun textilu většinou v soukromých objektech.

www.nova.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů