Středa, 24. dubna 2024

Odpadky jsou pro mafii byznysem

Odpadky jsou pro mafii byznysem
Italy vzruší kde co. Ale stydí se málo kdy, neboť slovo ostuda je jim téměř cizí. Koncem minulého týdne se v americkém listě New York Times na první stránce objevily haldy smetí a odpadků na ulicích Neapole. Nejen pod Vesuvem, ale v celé Itálii si najednou všichni uvědomili, že situace v neapolském regionu Campania je celonárodní ostudou.

Šéf italské civilní obrany a mimořádný komisař pro zpracování odpadu v Campanii Guido Bertolaso mohl v pondělí oznámit, že "nouzová situace se blíží ke konci a odpadky ležící na ulicích Neapole a okolních měst do konce týdne zmizí a do konce června bude celá situace normalizována".

Hysterie obyvatel

Bertolaso musel v minulých týdnech dvakrát pohrozit rezignací, pokud místní orgány a policie nezajistí provizorní odvoz odpadků do skládek, které byly v minulých letech uzavřeny.

Vozy s odpadky musely na některých místech jet za doprovodu policie, protože rozčilené místní obyvatelstvo nechtělo o znovuotevření skládek ani slyšet.

Krizová situace byla tedy na chvíli vyřešena, ale základní problém zůstává.

Smetí na ulicích a jeho nesmyslné pálení, které otravuje vzduch dioxynem a dalšími jedovatými látkami je následkem a posledním článkem řetězce, který má v této oblasti společný jmenovatel: organizovaný zločin, proti kterému se místní i celonárodní politika nedokázaly prosadit.

Bouřlivou a někdy hysterickou reakci obyvatelstva menších měst v regionu možná osvětlí jeden údaj: v oblasti Campania je o osmdesát procent více deformací novorozenců než v ostatních částech Itálie. Oficiální údaje Světové zdravotnické organizace hovoří jasně o silném růstu onemocnění rakovinou místního obyvatelstva, zvláště pokud se týká nemocí plic, slinivky břišní a žlučníku. Důvod je prostý: tato krásná oblast se stala během posledních let skládkou nebezpečného odpadu z celé Itálie a v některých případech i ze zahraničí.

Odvoz a skladování jedovatých látek se pro místní zločinecké organizace, kterým se zde říká "camorra", stal obrovským byznysem, který se řadí hned vedle drog, prostituce a heren.

Různé místní klany zakoupily terény v okolích měst, zkorumpovaly či zastrašily místní orgány a vytvořily skládky, do nichž se po léta svážel odpad z kožedělných továren v Toskánsku, sicilských chemiček anebo čistíren odpadních vod z okolí Benátek.

Zatčený mafián Mario Perrella vyšetřujícím soudcům v Neapoli řekl, že jednou svému bossovi Casalesimu namítl, že tímto způsobem se otráví prameny pitné vody. "A co nám je do toho, stejně pijeme minerálku", zněla odpověď.

Problém zůstává

Spalovny odpadu, které bez problémů fungují nejen v Německu, ale i v Severní Itálii, se v této oblasti nepodařilo nikde postavit a ani to nikdo příliš nechtěl.

Zčásti kvůli protestům místního obyvatelstva, které nemá ke svým zvoleným zástupcům velkou důvěru, a zčásti i proto, že protesty obyvatelstva byly vyvolány osobami napojenými na organizovaný zločin, který by vyřešením problému přišel o miliardový byznys.

Krizová situace je pro organizovaný zločin to největší požehnání. Platí se obrovské částky za odvoz. Při poslední krizové situaci před několika lety odjelo z Neapole do Německa několik desítek vlaků, ke zpracování odpadu. Římská vláda tentokrát řekla, že na to nedá peníze. Situaci nezlepšila ani nevraživost mezi komisařem Bertolasem a ministrem pro ochranu životního prostředí Pecorarem Scaniem, který pochází z této oblasti a který před spalovnami dává přednost diferencovanému sběru, což ale v této situaci je utopie.

Předseda levicové regionální vlády Bassolino to tedy zkusil s Rumunskem, ale Bukurešť po kratším váhání odmítla. Předseda vlády Romano Prodi oznámil, že do léta bude připraven komplexní plán na stavbu několika moderních spaloven, které budou odpad zpracovávat, do té doby bude třeba používat dosavadní skládky a kontrolovat je. Otázkou je bonifikace otrávených oblastí.

Ale za vším stojí otázka, zda se italskému státu v této oblasti podaří to, co se do jisté míry daří na Sicílii: zahnat organizovaný zločin do defenzívy.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů