Čtvrtek, 25. dubna 2024

Bursíkovo ministerstvo bojuje za zálohování PET lahví

Bursíkovo ministerstvo bojuje za zálohování PET lahví

S nápadem, že by PET lahve měly být zálohované stejně jako některé skleněné, přišlo ministerstvo životního prostředí asi před dvěma měsíci. Nechalo si k tomu zpracovat ekonomickou studii. Z té ale vyplývá, že by to vedlo ke zdražení nápojů v plastových lahvích. To ale podle ministerstva není pravda a chce proto zadat analýzu novou.V kontejneru na tříděný odpad v Česku skončí asi polovina všech použitých PET lahví. Podle ministerstva je to stále málo. Přišlo proto s nápadem tyto láhve zálohovat.

Na otázku, jestli se to vyplatí, měla odpovědět zvláštní studie. Ta ale přišla s překvapujícím závěrem. Zálohování zdraží nápoje. Některé druhy až o sedm procent. Ministerstvo ale výsledky odmítá uznat.

Analýza je údajně špatná proto, že byla špatně zadána. Chybu prý udělal úředník, který už na ministerstvu nepracuje. Autor studie o ní nesmí mluvit.

Podle mnohých odborníků se ale po zavedení záloh na PET lahve dá zdražení opravdu předpokládat. Nové technologie by totiž mohly výrobce přijít až na třicet miliard korun.

Ministerstvo životního prostředí teď vypracovává nové, podle svých slov lepší zadání pro druhou studii, na kterou vypíše výběrové řízení. Kolik to bude stát, ještě neví.

Podle ministerstva životního prostředí by záloha na PET lahve mohla být tři až pět korun.

www.nova.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů