Pátek, 19. dubna 2024

Skládka: miliony zaplatí město

Podnikatele, který využíval pohořelickou skládku, nakonec nebude její rekultivace stát ani korunu. Město přitom bude potřebovat desítky milionů.
Skládka: miliony zaplatí město

 Pohořelice/ Bývalá skládka komunálního odpadu na Smolínském kopci prochází náročnou rekultivací. Projekt iniciovali zastupitelé města. Od poloviny devadesátých let měl část pozemku pronajatou podnikatel, který zde provozoval recyklační dvůr. Na oplátku se v prostoru léta zaváženém nejrůznějším odpadem zavázal provést terénní úpravy. Smlouvu mu ale město ještě předtím kvůli porušování podmínek vypovědělo.
"Skládku svěřili pochybné firmě, která neplnila smlouvu. Podnikatel totiž v objektu provozoval drtičku odpadu. Přestože zastavil její provoz, skládku i nadále zavážel cihlami a dalším materiálem určením k drcení," uvedl Oldřich Gazdík z Lesního závodu Židlochovice, který proti zvolenému řešení protestoval na zastupitelstvu.
Jak dodal, podle smlouvy měl úpravu terénu pro rekultivaci skládky udělat na své náklady právě podnikatel. Protože mu ale zastupitelé pro špatné hospodaření vypověděli smlouvu předčasně, musí nakonec i tuto část nákladů zaplatit sami. "Smlouva s podnikatelem, kterou uzavřelo bývalé zastupitelstvo, měla právní mezery. Po dohodě s právníky jsme shledali, že na jejím základě není možné podnikatele přinutit k zodpovědnosti," přiznala místostarostka Pohořelic Štěpánka Rudolfová.
Náklady na rekultivaci se vyšplhají na téměř osmadvacet milionů korun. Projekt ze tří čtvrtin pokryje Evropský fond pro regionální rozvoj. Deseti procenty přispívá Státní fond životního prostředí. Zbývajících patnáct procent ale zůstalo na městě, které bude muset najít přes čtyři miliony korun.

"Jsme rádi, že se nám díky dotacím podařilo vyřešit starý rest," vyzvedla i navzdory nemalé spoluúčasti města největší klad projektu místostarostka. Po terénních úpravách zavezou odborníci povrch skládky těsnicí vrstvou z jílovitých zemin, následně ornicí a pak dojde na trávu a dřeviny. Obnova krajiny má být dokončena v listopadu.
Mezi obyvateli Pohořelic se ovšem objevily dohady také o tom, zda podnikatel nezavážel skládku kromě cihel také chemickým odpadem. Ivana Galiová z odboru životního prostředí to však vyvrací. "Zákon o odpadech, který vešel v platnost v devadesátých letech, velmi zpřísnil podmínky pro provoz veškerých skládek. Navíc dělala na místě rozbory Česká inspekce životního prostředí a žádné chemikálie nenašla," konstatovala.

MARTINA MUZIKOVÁ

Zdroj: Břeclavský deník

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů