Pátek, 29. března 2024

Starosta začal boj se sběrnami

Starosta začal boj se sběrnami
Starostovi Františkových Lázní Ivo Mlátilíkovi došla trpělivost. Co nedokázali vyřešit poslanci, chce napravit sám.

V minulých dnech sepsal a podal trestní oznámení na sběrny druhotných surovin, které podle něj zcela vědomě vykupují kradené barevné kovy. Jak si spočítal, jen samotné Františkovy Lázně přišly v posledních měsících o kovové ozdoby za 140 tisíc korun. "Je běžná praxe, že zloději ukradnou kanály, přijdou do sběrny a ta je bez problémů vykoupí pod cenou a ani si nevyžádá občanku," vysvětlil včera Mlátilík.

Víka kanálů jako důkaz

Není přitom zdaleka sám, kdo si na pochybný obchod s barevnými kovy stěžuje. Podobné hlasy zaznívají i z dalších radnic. Vedení České Lípy například před nedávnem požádalo krajské zastupitele, aby využili svých legislativních pravomocí a navrhli zákon, který by výkupu kradeného kovu zabránil.

Starosta Františkových Lázní zvolil přímočařejší cestu. Trestní oznámení podal sice na neznámého pachatele, uvedl v něm ale i konkrétní osoby, jež podezřívá. "Majitelé sběren bohatnou na vykupování kradeného zboží a města a lidé si musí hlídat každý okap. Budu na vyšetření trvat. Jediná šance, jak něco změnit, je zaměřit se na sběrny, otravovat je vyšetřováním a soudy. Dokud bude poptávka, bude i nabídka," je přesvědčen Mlátilík.

Provozovatelé sběren přitom velmi dobře vědí, že vykupují kradené věci. Zloději například ukradli a zřejmě i zpeněžili víka kanálů, na nich je nápis Město Cheb. Ve Františkových Lázních zase zmizely desítky ozdobných kovových roštů z pěší zóny, jejichž výrobní cena je mnohem vyšší, než za ně vyplácejí ve sběrnách.

Jan Peroutka z firmy Ph kovo recycling Cheb, která se podle starosty Mlátilíka na výkupu kradeného zboží podílí, tvrdí, že problém je zveličován. "Je to absolutní nesmysl. Mezi výkupci kovů jsou černé vrány, ale jsou to většinou malé sběrny. My máme sedm provozoven a výkup kovu tvoří jen malou část obratu naší firmy. Dělat si problémy s výkupem kradeného zboží by nám za to nestálo," řekl Peroutka agentuře ČTK.

Čekání na zákon

Jenže těch "černých vran" je víc než dost. Namátkou pár případů: Zloději kovů na brněnském sídlišti Bystrc sebrali desítky měděných cívek z výtahů. V budově OKD v Ostravě zase rozebírali železnou konstrukci tak dlouho, až se zřítila celá střecha.

Novelu zákona o odpadech, která měla zamezit prodeji kradeného železa a barevných kovů, už přitom měli zákonodárci na stole. Loni v květnu ale neprošla Senátem a novou verzi poslanci už nestačili vypracovat. Sběrny by podle této novely musely vést detailní evidenci vykupovaných materiálů, a to pod hrozbou až třistatisícové pokuty.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů