Pátek, 19. dubna 2024

Vratné plastové lahve (ne)pomohou

Vratné plastové lahve (ne)pomohou
Systém vratných plastových lahví by v Česku mohl podle náměstka ministra životního prostřední Karla Bláhy začít fungovat nejdříve na konci roku 2008. Novelu zákona o obalech, která vratné PET lahve bude obsahovat, chce ministerstvo předložit vládě do konce letošního roku a počítá se zálohou tři až pět korun. "Možná bude potřeba ještě nějaký čas na nastavení systému," podotkl Bláha. Díky zálohám na PET lahve by jich podle Bláhy mělo mnohem méně končit na skládkách či v kamnech. "Jednoznačně se sníží celkové množství PET lahví, protože ne všichni výrobci (nápojů) by u nich poté zůstali," upozornil Bláha, který zároveň připustil, že zavedení nového systému může obchodníkům a výrobcům způsobit logistické potíže a zvýšit náklady.

Zavedení vratných plastových lahví by pro jejich výrobce znamenalo investice ve výši 30 mld. Kč, řekl na veletrhu EmbaxPrint ředitel obalového institutu SYBA Vlado Volek. Zálohy na PET lahve chce v novele zákona o obalech prosadit ministerstvo životního prostředí. Tvrdí přitom, že ceny nápojů po navrhované změně nevzrostou. Podle některých výrobců to ale bude naopak.

V Česku vyrábí podle odhadů institutu SYBA plastové obaly na nápoje asi 20 firem. Znovuplnitelné lahve by pro jejich výrobce znamenaly nákup nových technologií a propouštění zaměstnanců a pro menší firmy možná i krach. Další náklady by výrobcům nápojů přineslo vybírání a přeprava prázdných obalů, tvrdí firmy. Ministr životního prostředí Martin Bursík tvrdí, že zvedení vratných PET lahví nápoje nezdraží. "Když si dnes kupujete nápoj, platíte v jeho ceně i celý obal. Pokud se ale lahev třeba desetkrát otočí, budete při nákupu platit vlastně jenom desetinu její ceny," uvedl ministr již dříve pro týdeník Profit.

Například společnost Kofola ale odhaduje nárůst cen po zavedení vratných lahví o 10 až 20 %. "Je to nesmyslný návrh škodící tomuto státu, výrobcům, obchodníkům i spotřebitelům," uvedl dříve Gabriel Slanicay, generální ředitel společnosti Linea Nivnice. Zavedení záloh na plastové láhve by navíc způsobilo problémy i obchodníkům, uvedl v minulosti mluvčí maloobchodní společnosti Ahold Libor Kytýr.

Zálohy za PET láhve platí lidé například ve Skandinávii či v Německu. Někteří velcí výrobci už se znovuplnitelnými lahvemi přišli v minulosti i do Česka. Například nadnárodní Coca-cola a Pepsi Cola. "Byl to ale kolaps a po čase je zase stáhly," připomněl Volek.

Společnost EKO-KOM zajišťující dobrovolný systém recyklace PET lahví podle Bursíka vybere zhruba 48 % plastových lahví. Zbylých zhruba 28 tis. t skončí na skládkách nebo je lidé pálí. Zavedení vratných plastových obalů zvýšení recyklace příliš nepomůže, zvedne ji jen o několik procent, namítá Volek. Česko podle něj už teď plní v recyklaci plastů podmínky, které EU určila pro rok 2012.
Zdroj:Logistika
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů