Pátek, 19. dubna 2024

Proběhla první fáze akce „Nakrmte Šrotozemšťana 2007“

Proběhla první fáze akce „Nakrmte Šrotozemšťana 2007“

Společnost ASEKOL, která se zabývá zpětným odběrem a recyklací elektrozařízení, společně s obyvateli krajských měst po celé České republice postavila již pět soch Šrotozemšťanů a zaplnila sedm velkých kontejnerů starými elektrospotřebiči. Lidé v rámci tohoto projektu přináší nefunkční elektrospotřebiče, ze kterých vzniká šrotosocha ve tvaru prehistorického ještěra. Cílem této akce, která v září proběhne v dalších pěti krajských městech a vyvrcholí čtyřdenním happeningem v Praze, je zábavnou formou přesvědčit občany, že vysloužilá elektrozařízení nepatří do popelnice, ale do sběrného dvora.

Akce pod názvem „Nakrmte Šrotozemšťana 2007“, která je pokračováním loňského velmi úspěšného ročníku, trvá v každém městě dva dny. V červnu letošního roku se uskutečnila první část projektu v Českých Budějovicích, Hradci Králové, Jihlavě, Zlíně a Brně. Druhá část projektu bude pokračovat po prázdninách. Na své sochy, které staví architekt Robert Vaněk, se mohou těšit obyvatelé Olomouce, Ostravy, Plzně, Ústí nad Labem a Liberce. Posledním městem, kde sběr spotřebičů a stavba sochy proběhne, bude Praha. Tam budou všechny pokřtěné šrotosochy po čase odvezeny a na konci září se utkají o titul „Šrotozemšťan roku 2007“. Prostřednictvím hlasování o něm budou rozhodovat občané všech měst, v nichž se happening odehrál.

Cílem akce je informovat a přesvědčovat občany o důležitosti třídění elektrozařízení. Spotřebiče, které se na sochu nevejdou, jsou v kontejnerech odvezeny do sběrného dvora – kam také patří a zapojují se do standardního procesu recyklace. Všichni návštěvníci se také mohli zapojit do soutěže a navrhnout vlastní jméno pro nově vytvořenou sochu. „O akci je ve všech městech velký zájem. Celkově jsme zaznamenali zhruba 3000 návštěvníků, kteří na akci přímo přinesli staré elektrospotřebiče a naplnili tak sedm velkých kontejnerů. Pro Šrotozemšťany navrhli více než 600 jmen,“ řekl Jan Vrba, jednatel společnosti ASEKOL. Každý, kdo přinesl na akci nějaký vysloužilý elektrospotřebič, dostal od pořadatelské společnosti ASEKOL malý dárek.

„Lidé na akci přinášeli zejména menší elektrospotřebiče jako jsou telefony, myši, klávesnice, fény a kulmy,“ vyjmenoval Vrba a dodal: „A to nás velmi těší, protože právě malé elektrospotřebiče končí v popelnici nejčastěji.“ Někteří však akci využili k tomu, aby se zbavili staré ledničky či televize.

Happening byl v některých městech doplněn zábavně-vzdělávacím programem Hrátky s Asíkem a Batem. Součástí programu byly nejrůznější vědomostní a zručnostní soutěže pro děti základních škol. Mohly například zápolit ve skládání názvů elektrozařízení z písmen z počítačové klávesnice nebo se pomocí rozřazování obrázků učí rozeznat, co je a co není elektrospotřebič.

Od akce „Nakrmte Šrotozemšťana 2007“ si ASEKOL slibuje zvýšení zpětného odběru elektrospotřebičů. V současnosti se ho u nás vybere kolem 2 kg na obyvatele ročně, přitom ale Česká republika musí podle směrnice Evropské komise vybrat do konce roku 2008 nejméně 4 kg vyřazených elektrozařízení na obyvatele a rok.

Fotografie z jednotlivých akcí najdete na www.elektrosrot.cz.

 


Harmonogram road-show „Nakrmte Šrotozemšťana 2007“

Město

Termín

Dinosaurus

Křestní jméno

České Budějovice

4.–5. 6. 2007

Allosaurus

Budosaurus

Hradec Králové

13.–14. 6. 2007

Stegosaurus

Šroťáček

Jihlava

18.–19. 6. 2007

Diplodocus

Dinočip

Zlín

20.–21. 6. 2007

Spinosaurus

Klávesník Zlínský

Brno

26.–27. 6. 2007

Pterodaktyl

Asekodaktyl

Olomouc

3.–4. 9. 2007

Brachiosaurus

 

Ostrava

5.–6. 9. 2007

Triceratops

 

Plzeň

10.–11. 9. 2007

Parasaulophos

 

Ústí nad Labem

12.–13. 9. 2007

Styracosaurus

 

Liberec

17.–18. 9. 2007

Diatryma

 

Praha

Konec září 2007

Tyranosaurus Rex

 

 

Společnost ASEKOL s. r. o., je nezisková společnost, která provozuje kolektivní systém zpětného odběru elektrozařízení. V prosinci roku 2005 byl ASEKOL zapsán Ministerstvem životního prostředí jako jediný systém pro zpětný odběr historických elektrozařízení v oblastech výpočetní, telekomunikační a kancelářské techniky, spotřební elektroniky, hraček a vybavení pro volný čas a sport (tj. skupiny 3, 4, a 7). ASEKOL má uzavřeny smlouvy o zřízení míst zpětného odběru s více než 1580 městy a obcemi a 820 servisy, opravnami a prodejnami elektro. 

Na základě novely zákona o odpadech, která nově vymezuje podmínky pro nakládání s odpadem z elektrických a elektronických zařízení, vznikly pro výrobce, dovozce a prodejce elektrických a elektronických zařízení nové povinnosti. Novela, která přenesla do českého právního řádu direktivy Evropské unie, uzákonila s platností od 13. 8. 2005 zajistit a financovat zpětný odběr, oddělený sběr a ekologické zpracování použitých elektrických a elektronických zařízení od občanů i firem, dále označovat výrobky uvedené na trh po 13. 8. 2005 v souladu s platnou právní úpravou a registrovat se v Seznamu výrobců vedeného u Ministerstva životního prostředí ČR. Vzhledem k tomu, že individuální plnění některých z povinností je značně obtížné a finančně náročné, založily významné firmy z oboru kolektivní systémy zajišťující zpětný odběr, oddělený sběr a ekologické zpracování nefunkčních elektrozařízení.

 

 

Kontakty

AMI Communications, spol. s r. o.: Týn 641/4  Praha 1, Marcela Minářová, e-mail: marcela.minarova@amic.cz, tel.: 724 012 631, www.amic.cz

ASEKOL s. r. o.: Dobrušská 1, Praha 4, manažerka komunikace: Hana Ansorgová, e-mail: ansorgova@asekol.cz, tel.: 602 164 173, www.asekol.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů