Úterý, 23. dubna 2024

Přeprava odpadů přes hranice se bude řídit novým evropským nařízením

Přeprava odpadů přes hranice se bude řídit novým evropským nařízením

Ve čtvrtek 12. července 2007 vstupuje v účinnost nové evropské nařízení o přepravě odpadů [1]. Nařízení je v plném rozsahu přímo platné ve všech členských státech EU, a proto se jím řídí i přeprava odpadů do České republiky i z ní, včetně tranzitní přepravy.

Z hlediska zákazů a omezení nepředstavuje nové nařízení žádnou zásadní změnu. Přeprava odpadů do ČR k odstranění je i nadále zakázána. Z ČR do jiných členských zemí je možné přepravu odpadů k odstranění povolit jen v případě, že v ČR k tomu neexistuje vhodné zařízení. Do třetích zemí se odpady k odstranění nesmějí z EU vyvážet vůbec.

Nové nařízení o přepravě odpadů nově definuje tzv. barevné seznamy odpadů k využití. Od 12. července budou pro přepravu odpadů určených k využití používány dva seznamy, tzv. zelený a žlutý. Kódy jednotlivých odpadů pro jejich zařazení na seznamy vycházejí z Basilejské úmluvy.

Nejvýznamnější procesní změnou jsou nově stanovené formuláře pro oznámení o plánované přepravě odpadů ze žlutého seznamu. Ministerstvo životního prostředí očekává, až Evropská komise uveřejní konečnou verzi Formuláře oznámení a Průvodního dokladu. MŽP poté zajistí jejich publikaci na svých www stránkách i prostřednictvím společnosti SEVT.

Odpady, k jejichž dovozu, vývozu či tranzitu není třeba písemného souhlasu (zelený seznam), musí být od 12. 7. doprovázeny řádně vyplněným dokladem [2]. Doklad musí podepsat osoba, která přepravu zařizuje, a po ukončení přepravy příjemce odpadu. Nově také platí, že i pro odpady zeleného seznamu musí být vždy uzavřena smlouva o jejich řádném využití. Smlouva musí dále obsahovat závazky pro případ, že přepravu odpadů nebo jejich využití nelze dokončit podle plánu nebo se jednalo o nedovolenou přepravu. Smlouva musí být účinná nejpozději ode dne zahájení přepravy a na vyžádání musí být úřadům poskytnuta.

Ministerstvo životního prostředí také připravilo informaci o nových pravidlech pro přeshraniční přepravu odpadů, kterou rozesílá svazům silničních dopravců a Českým drahám.

 

Poznámky:

[1] Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1013/2006 o přepravě odpadů. Nařízení jsou přímou součástí legislativy členských států EU-27.

[2] Jeho obsah a forma jsou stanoveny v příloze VII Nařízení.
Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů