Středa, 24. dubna 2024

Převoz odpadů k využití bude od čtvrtka podléhat novým pravidlům

Převoz odpadů k využití bude od čtvrtka podléhat novým pravidlům

Praha - Ve čtvrtek vstoupí na celém území EU v platnost nové nařízení o přepravě odpadů k druhotnému využití. Má zabránit problémům, které vznikají, když se v zemi dovozu odpadů nechce nikdo k zásilce přihlásit, a to z jakýchkoli důvodů. Dovoz odpadů k likvidaci bez povolení země dovozu je nadále zakázán.

Norma vychází ze seznamů odpadů k druhotnému využití, jak je definovala Basilejská úmluva o kontrole převozu nebezpečných odpadů. Nařízení se týká zacházení s odpady zeleného a žlutého seznamu. Zelený seznam obsahuje druhy odpadů, k jejichž dovozu, vývozu či tranzitu není třeba písemného souhlasu. I pro tento odpad ale musí mít dovozce nově od 12. července vyplněný doklad, takže by se nemělo stát, že do země přijede kamion s odpadem bez informace o charakteru a cíli nákladu. Písemnost musí podepsat osoba, která přepravu zařizuje, a po ukončení přepravy příjemce odpadu.

Nově také platí, že i pro odpady zeleného seznamu musí být vždy uzavřena smlouva o jejich řádném využití. Smlouva musí obsahovat také závazný postup pro případ, že přepravu odpadů nebo jejich využití nelze dokončit podle plánu nebo by šlo o nedovolenou přepravu. Opatření by mělo zamezit vzniku černých skládek odpadů. Ty v Česku vyrostly z německého odpadu loni na jaře.

Nové by měly být formuláře pro oznámení o plánované přepravě odpadů ze žlutého seznamu, tento druh tříděného odpadu lze převážet, pouze však s povolením úřadů. Z Bruselu zatím nepřišla předloha nových formulářů. "Ve středu o tom komise jednala, výsledek zatím neznáme. Pokud do čtvrtka formuláře nebudou, budeme muset používat staré," řekl ČTK mluvčí ministerstva životního prostředí Jakub Kašpar. Ve chvíli, kdy Evropská komise formuláře dokončí, ministerstvo je zveřejní na svých webových stránkách a nechá je i vytisknout.

Kódy jednotlivých odpadů pro zařazení na seznamy vycházejí z Basilejské úmluvy. Odpady jsou děleny podle odvětví, oboru nebo technologického procesu, v němž vznikly.

V Česku stejně jako v dalších zemích EU je možné přepravu odpadů k odstranění do jiných členských zemí povolit jen v případě, že v zemi původu k likvidaci neexistuje vhodné zařízení. Do třetích zemí se odpady k odstranění nesmějí z EU vyvážet vůbec. Také vývoz odpadů, které jsou považované za nebezpečné, do třetích zemí je zakázán.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů