Úterý, 23. dubna 2024

Odpadní materiály ve stavebnictví

Odpadní materiály ve stavebnictví
 

Při těžbě a zpracování kamene nebo při spalování uhlí vznikají jemné odpadní materiály, které lze systematicky využívat ve stavebnictví.

Popílek, škvára, struska, kotelní prach, odpady z řezání a broušení kamene či odpadní jíl a písek, které byly dosud zpravidla určeny k likvidaci, tak budou moci být postupně zpracovány do stavebních materiálů a hmot.

Hledání co nejefektivnějších možností pro využití jemného anorganického odpadního materiálu ve stavebnictví se věnuje klastr Ekogen. Na projektu klastru se podílí šestnáct členů, od výzkumných ústavů přes poradenské firmy a technology až po stavební firmy. "Tak máme nakročeno k tomu, abychom si mohli udělat vlastní přípravu, ověřit výrobek laboratorně, vyzkoušet ho u producenta stavebních výrobků a potom nový produkt nabídnout i na trh," popsal předseda představenstva klastru Ekogen Václav Vachuška. "Jsou to odpady, které mají velký objem. Zatěžují životní prostředí a přitom mají potenciál k tomu, aby se daly využívat ve stavebnictví," uvedl.

"Běžné stavební technologie neumožňují masivní využití těchto odpadních materiálů. Ve většině případů - zejména u produktů spalování - se jedná o velmi jemné částice s velkou variabilitou vlastností. Naší snahou je nehledět na jejich z dnešního pohledu vlastnosti jako nedostatky, ale snažit se o jejich využití jako předností," objasnil manažer klastru František Reisner. Zástupci klastru již představili odborníkům první granule vyrobené z popílku ze strakonické teplárny nebo z odprašku z kamenolomu v Lašovicích na Písecku.

Ve výrobním družstvu v Jarošově nad Nežárkou na Jindřichohradecku už má klastr vybudovaný jeden poloprovoz, kde si ověřuje fungování laboratorních výsledků ve skutečných podmínkách. Zároveň už má objednané nové technologické zařízení, které mu umožní přesunout se z poloprovozu do běžného provozu. "Zařízení na zpracování těchto odpadních materiálů jsou tak ojedinělá a drahá a takové technologie ani ve světě neexistují, takže musíme vybírat a kombinovat ze zahraniční nabídky," sdělil Vachuška.

Zdroj:STAVITEL
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů