Pátek, 19. dubna 2024

Libkovu klesají příjmy ze skládky, lidé víc třídí

Libkovu klesají příjmy ze skládky, lidé víc třídí
Libkovu na Domažlicku, obci se 110 obyvateli, klesají příjmy ze skládky komunálního odpadu; lidé více třídí. Z 1,2 milionu korun, který ještě před třemi lety inkasovala obec se třímilionovým rozpočtem, to bude letos "pouze" 800.000 korun. Libkovští jsou rádi, že díky skládce pro 19 obcí mikroregionu Kdyňsko stihli postavit za více než deset let od startu hřiště, nový rybník a připravit parcely na domky. Řekl to řekl starosta Jan Pflanzer.
"Za 2,3 milionu korun jsme vybudovali víceúčelové dětské hřiště s umělým osvětlením. Přes zimu tu trénují tři fotbalová mužstva," dodal. Bez příjmů ze skládky by na něj obec neměla. Vzhledem k tomu, že Libkov nemá školu, nemohla požádat o státní ani krajské dotace.
Zhruba 3,3 milionu korun stál třičtvrtěhektarový rybník. Vesnička také nabídla prvních sedm parcel mladým rodinám. "Jeden už bydlí, dva mají postaveno a jeden, majitel srubu, ho pronajímá," dodal starosta.
Díky těmto investicím si obec na pomezí Klatovska a Domažlicka, kde je devět chalupářů, udržuje nižší věkový průměr.
Skládka, kterou provozují Technické služby Kdyně, je za silnicí Domažlice-Klatovy, obec pod ní. "Z počátku tu létaly papíry, ale nyní je už dobře zabezpečená a obyvatele nezatěžuje," řekl starosta. Všechny obce mikroregionu platí navíc výhodnější poplatky za skládkování.
Libkov inkasuje 73 procent poplatků, neboť půldruhahektarová skládka je ze stejného procenta na jejím území a zbytek v sousední Loučimi. Dostává 400 korun z tuny, od roku 2009 to bude 500 korun. V prosinci uzavře provozovatel skládky první etapu, druhá bude na dalších pět let.
Další peníze dostává dále obec od všech tří mobilních operátorů, shodně zhruba po 50.000 korunách ročně. Telekomunikační firmy se chtěly domluvit se soukromými majiteli pozemků. Obec ale požadovala, aby stožáry stály na jejích pozemcích, ale v lese, aby byly schované.
Zdroj:Plzeňský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů