Čtvrtek, 28. března 2024

Stavba skládky ve Valašském Meziříčí si vyžádá až 50 milionů korun

Stavba skládky ve Valašském Meziříčí si vyžádá až 50 milionů korun

Poblíž skládky v místní části Valašského Meziříčí Hrachovec, kterou nyní čeká rekultivace, vznikne nové úložiště. Jeho vybudování si vyžádá 40 až 50 milionů korun. Obyvatelé města se tak dočkají příznivějších cen za svoz komunálního odpadu, do pokladny města by pak měla skládka přinést možná až deset milionů korun ročně. ČTK o tom informoval mluvčí města Josef Beneš.

"Po uzavření skládky v místní části Hrachovec počátkem roku 2006 jsme začali vozit a ukládat odpad na skládku v Životicích u Nového Jičína. Vznikly nepředvídatelné náklady související se zvýšením poplatku za ukládání odpadu z 370 na 410 korun za tunu. Současně se prodloužila přepravní vzdálenost," uvedl jednatel společnosti TS Valašské Meziříčí Pavel Borůvka. Společníky firmy jsou město a společnost Marius Pedersen.

Kvůli novému úložišti bude nutné vykoupit 99 000 čtverečních metrů pozemků v sousedství bývalé skládky. Kapacita úložiště bude 840 000 tun, což vystačí na ukládání odpadů po dobu 23 let. V provozu bude pravděpodobně již na jaře 2009. Rekultivace staré skládky si přitom vyžádá desítky milionů korun. Kvůli uzavření původní skládky zvýšilo město obyvatelům poplatky za svoz a likvidaci komunálního odpadu o 20 korun.

http://www.estav.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů