Čtvrtek, 28. března 2024

Ve Zlíně zpracovávají biologický odpad na palivo

Ve Zlíně zpracovávají biologický odpad na palivo

Zlín - Zlínské technické služby mají k dispozici speciální zařízení, v němž se biologický odpad mění na palivo. Linka za asi osm milionů korun je podle zlínské radnice i dodavatelské společnosti v České republice ojedinělá. Ročně dokáže zařízení zpracovat až 1500 tun odpadu, hlavně trávu, odřezky větví či starý papír. Vzniklý kompost se spaluje v teplárně. Město uvažuje o tom, že v budoucnu kapacitu zařízení umístěného v areálu skládky Suchý důl zvýší.

"Evropské normy i naše zákony nám ukládají povinnost postupně snižovat množství biologického odpadu na skládkách," řekl dnes ČTK náměstek zlínské primátorky Hynek Steska. Zařízení je nyní ve zkušebním provozu, po jeho skončení se bude radnice zabývat rozšířením kapacity. "Pouze jeden fermentační kontejner výrazně zhoršuje ekonomiku provozu. Uvažujeme až o čtyřech," poznamenal Steska. Vyprodukovaný kompost, jehož výhřevnost je srovnatelná s hnědým uhlím, odebírá firma Atel Energetika Zlín.

Množství využitelného odpadu, který vzniká jen v městských parcích a lesích, pracovníci magistrátu odhadují na 5000 tun ročně. Další odpad potom produkují domácnosti. Podle Stesky je tak vybudování zařízení pouze prvním krokem ke snížení množství biologického odpadu, který nyní končí bez dalšího využití na skládce. "V současnosti se zde zpracovává odpad, který vzniká při ošetřování zeleně. Musíme ale najít cesty jak získat biologickou složku z komunálního odpadu," uvedl.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů