Středa, 24. dubna 2024

Pardubice zvažují, jak nedoplácet na likvidaci odpadů domácností

Pardubice zvažují, jak nedoplácet na likvidaci odpadů domácností

Pardubice - Pardubická radnice hledá cestu, jak nedoplácet rok od roku více na likvidaci komunálního odpadu z domácností ve městě. Poplatek za popelnice omezuje zákon nejvýše na 500 korun ročně na osobu, náklady systému svozu a likvidace však stále rostou. Existuje možnost je rozpočítat na obyvatele podle skutečnosti, způsob výběru poplatků by však byl velmi složitý. Radnice by byla raději, kdyby se limit v zákoně zvýšil, řekl ČTK vedoucí odboru životního prostředí magistrátu Miroslav Míča.

Pardubice již druhým rokem vybírají za popelnice 498 korun za obyvatele za rok a výše jít nemohou. Suma však likvidaci odpadu nepokryje. Letos ji bude město dotovat zhruba 22 miliony korun, tedy 260 korunami na každého obyvatele. Rok předtím to bylo 13,2 milionu korun, v roce 2005 asi 12 milionů, v roce 2004 odčerpalo odpadové hospodářství z městského rozpočtu jen tři miliony korun.

Cesta ven z prodělečného systému existuje. Zákon neumožňuje jen místní poplatek za komunální odpad s horní hranicí 500 korun ročně, který využívají všechna města vyjma Prahy. Další možností je takzvaný poplatek za komunální odpad. Není ničím omezen a vypočítává se ze skutečných nákladů na likvidaci odpadu. "O této možnosti nyní uvažujeme, je to však velmi administrativně obtížné. Poplatek v tomto případě platí vlastník nemovitosti, jehož je často komplikované zjistit, zvláště u společenství vlastníků bytů. Navíc majitel by jej měl platit i za lidi, kteří mu dluží za služby spojené s užíváním bytu," uvedl Míča.

Praha tento způsob plateb za odpady zavedla, teoreticky by měl mít celý systém likvidace nulovou bilanci. Podle Míči je však v Praze podíl vybraných peněz na celkových nákladech i tak nižší než v Pardubicích, zčásti i proto, že Praha několik let poplatek nezvyšovala. Pardubice by proto spíše uvítaly novelizaci zákona o odpadech a zvýšení horní hranice místního poplatku. Nyní se obyvatelé Pardubicích podílejí na likvidaci odpadu 61,5 procenta, zbytek doplácí radnice. Ročně spolkne systém téměř 69 milionů korun.

Podobně jako Pardubice je na mezním poplatku radnice v Ústí nad Orlicí, ve Svitavách stojí letos popelnice 474 korun na osobu, v Chrudimi 450 korun. Nejméně platí letos ve větších městech Pardubického kraje za komunální odpad obyvatelé Litomyšle na Svitavsku, a to 432 korun za osobu.

Zdroj:Pardubický deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů