Čtvrtek, 28. března 2024

Nebezpečný odpad složila firma uprostřed Stružné

Nebezpečný odpad složila firma uprostřed Stružné

STRUŽNÁ - Ještě ten den skládku zlikvidovala karlovarská firma AVE, případ už šetří policie.

Jak se zbavit nebezpečného odpadu? To velmi elegantně vyřešila karlovarská firma Reconal podnikatele Eduarda Holzhausera. Ta barely s vyjetým olejem, kanystry od ředidel a dalším sajrajtem složila na obecním pozemku přímo uprostřed Stružné. „Je to nepochopitelné jednání. Stačilo, aby zapršelo, a všechno by vyteklo do půdy,“ uvedl Stanislav Průša, vedoucí odboru životního prostředí karlovarské radnice. Přestože odpad firma AVE, kterou do obce pracovníci životního prostředí okamžitě povolali, skládku týž den zlikvidovala, pachatel bude mít ještě problémy.

Případ už šetří policie. Z podnikatelova počínání byli v šoku i ve Stružné. „Zvažujeme, že podáme trestní oznámení,“ uvedl místostarosta obce Roman Bratršovský. Pozemek, na němž firma Reconal nebezpečný odpad vyložila, totiž patří obci. „Přivolali jsme hasiče, policii a vyrozuměli i odbor životního prostředí v Karlových Varech. Údajně se nejednalo o ekologickou havárii, ale stoprocentně si budeme jistí až po výsledcích odebraných vzorků, “ dodal. Likvidaci černé skládky zaplatila karlovarská radnice. „Postupovali jsme podle zákona.

Náklady budeme vymáhat po pachateli,“ vysvětlil Průša. Zaměstnanci firmy Reconal, která se zabývá likvidací průmyslových odpadů, nebyli včera k zastižení. Mobilní telefon nebral ani majitel Eduard Holzhauser a nezodpověděl náš dotaz, proč se rozhodl k tak drastickému ohrožení životního prostředí. Firma Reconal se údajně dostala do sporu s Pozemkovým fondem, jemuž inkriminovaný pozemek prý původně patřil. Firma Reconal jej prý vyčistila, ovšem zaplaceno nedostala. Pozemkový fond pak parcelu převedl na obec Stružná.
 Ivana Kalinová

MOJE KARLOVARSKO
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů