Středa, 24. dubna 2024

Město Pardubice by rádo zvýšilo poplatek za odpady

Město Pardubice by rádo zvýšilo poplatek za odpady

PARDUBICE - Poplatek za svoz a likvidaci komunálního odpadu činí v současnosti v Pardubicích na jednoho obyvatele staršího šesti let 498 korun ročně. Náklady, které město má s likvidací odpadů, však zdaleka nepokryje. V součtu se jedná téměř o 69 milionů korun, z nichž obyvatelé za popelnice uhradí pouze část.

Letos tak bude město likvidaci odpadů dotovat částkou ve výši dvaadvaceti milionů korun. Za jednoho obyvatele tak radnice zaplatí  260 korun.

„Náklady města na likvidaci odpadu rok od roku stoupají. Rostou ceny za ukládání odpadů na skládky, ale my nemůžeme místní poplatek za likvidaci komunálního odpadu zvýšit. Jeho maximální výše byla stanovena v roce 2001 zákonem na 500 korun. Mohli bychom jej zvednout o dvě koruny, které nás od této maximální hranice dělí, ale to by přineslo do městské pokladny asi 170.000 korun, což problém neřeší,“ uvedl náměstek pardubického primátora pro ekonomiku Jan Kislinger.

Město proto nyní hledá způsob, jak situaci změnit, jelikož odpadové hospodářství odčerpává z  rozpočtu Pardubic stále více peněz. V roce 2004 to byly tři miliony korun, o rok později, vlivem růstu poplatku za ukládání odpadu, který se zvedá jednou za dva roky, již 12 milionů korun. V loňském roce doplácelo město 13,2 milionu korun a letos tato částka již vyskočí na zhruba 22 milionů korun.

V současné době stojí v Pardubicích likvidace odpadu, který vyprodukuje za den jeden člověk, dvě koruny a 25 haléřů. Občané se na likvidaci podílejí 61, procenty. Obrazně řečeno hodí denně do popelnice 1,4 koruny formou místního poplatku a asi 15 haléřů, které „vydělají“ separací odpadu. Dalšími 70 haléři denně dotuje likvidaci komunálního odpadu za každého občana město.

„Není mnoho možností, jak z této situace. Nejúčinnější řešení by bylo prosazení novely zákona o místních poplatcích, která by obcím umožnila roční poplatek za svoz a likvidaci komunálního odpadu zvýšit. Nebo můžeme zavést poplatek za komunální odpad, do něhož je možno rozpočítat veškeré náklady na odpadové hospodářství a který se vybírá od vlastníků nemovitostí. Tento způsob má však řadu úskalí. Vše je třeba ještě důkladně zvážit a prodiskutovat,“ dodává Jan Kislinger.

 

Zdroj:Pardubický deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů