Pátek, 29. března 2024

V Handlovej budú zhodnocovať sklenený odpad

V Handlovej budú zhodnocovať sklenený odpad

Minulú stredu sa v Trenčíne uskutočnila tlačová konferencia, počas ktorej zástupcovia Recyklačného fondu informovali o podpore projektov na separáciu a spracovanie odpadov.
Recyklačný fond okrem iných podporil dotáciou vo výške 33,7 milióna korún aj projekt firmy Karpaty Trade z Modry, ktorá pripravuje viackomoditnú investíciu na zhodnocovanie doteraz nerecyklovateľných druhov skla, ako sú autosklá, sklo z elektrozariadení, napríklad z televízorov. Výsledným produktom bude výroba tepelno-izolačného granulátu pre stavebné účely.
„Medzi najzaujímavejšie podporené viackomoditné projekty z Recyklačného fondu patrí investícia spoločnosti Karty Trade z Modry v Handlovej. Pôjde o aplikáciu nových technológií zhodnotenia doteraz nerecyklovateľných druhov skla s použitím patentov, na výrobu tepelno-izolačného granulátu pre stavebné účely. Cieľom projektu je vybudovať recyklačnú linku na zhodnocovanie odpadového skla, podporiť separovaný zber skla na území celého Slovenska a vyrábať penosklo (granulex). Ide o jedinečný projekt v rámci ktorého budú aplikované nové technológie a nové postupy spracovávania všetkého odpadového skla. Je to moderný výrobný program, spoločensky zaujímavý, pretože z odpadu zhotovuje výrobky, ktoré vracia do spotrebnej sféry a ktoré majú novú úžitkovú hodnotu. Použitie penoskla sa predpokladá v stavebníctve na suché zásypy v sypkom stave, výrobu blokov a tvaroviek. Takto získané výrobky majú zaujímavé tepelnoizolačné vlastnosti. Nezanedbateľným prínosom celej investície je vytvorenie štyridsiatich pracovných miest v roku 2008,“ povedal pre regionálny týždenník MY Hornonitrianske noviny Prieboj Juraj Dlhopolček, predseda Správnej rady Recyklačného fondu.

http://www.mynoviny.sk

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů