Čtvrtek, 18. dubna 2024

Města Pardubického kraje zavádějí sběr odpadu ze zahrad a kuchyní

Města Pardubického kraje zavádějí sběr odpadu ze zahrad a kuchyní

Pardubice - Radnice v Pardubickém kraji začínají usilovat o to, aby od jejich občanů putovalo na skládky co nejméně materiálu. Kromě běžného třídění a recyklace papíru, plastů či skla zavádějí některá města také sběr bioodpadu ze zahrádek či domácností. Velký projekt testují Pardubice, další již letos začne fungovat ve Vysokém Mýtě na Orlickoústecku. Zájem obyvatel Pardubic roste a v kontejnerech se objevuje jen to, co má, uvedla Nataša Hradní z tiskového úseku magistrátu.

"Během uplynulého čtvrtletí zdomácněly 'zelené' kontejnery již u 275 rodinných domů v oblasti Jesničánek a Nových Jesenčan. O separační nádoby se hlásí stále další lidé žijící v této části Pardubic," uvedla Hradní.

Do nádob mohou obyvatelé města ukládat organický odpad ze zahrádek, hlavně trávu a listí, nebo rostlinné zbytky z přípravy jídla. Lidé žijící v rodinných domcích nemusejí řešit problém, kam se zeleným odpadem, městu zase jeho oddělené uložení pomůže při snižování nákladů na likvidaci komunálního odpadu. Ten odhadem obsahuje třetinu biologického materiálu, který je možné ekologicky využít, například jej kompostovat a vrátit do půdy ubývající organické látky. Na systém odpadového hospodářství letos Pardubice budou doplácet zhruba 22 milionů korun.

Město kontejnery na biologický odpad půjčuje domácnostem zdarma, bezplatně je také jednou až dvakrát týdně vyváží do městské kompostárny v Dražkovicích. Lidé, kteří se do pilotního projektu zapojili, si mohou v kompostárně vyzvednout gratis 50 kilogramů kompostu. Zda se kontejnery rozšíří i do dalších částí města chce radnice rozhodnout příští rok. Pardubice rovněž vloni zapůjčily základním školám kompostéry na zpracování zeleného odpadu ze školních pozemků. Podobný projekt funguje i v sousedním Hradci Králové, tam ale město nabízí zapůjčení kompostérů obyvatelům, nikoli školám.

Rozsáhlý projekt na sběr domácího organického odpadu chce letos spustit Vysoké Mýto na Orlickoústecku. Patří k nejkomplexnějším v Pardubickém kraji i v celé zemi. Každá domácnost bude vybavena nádobou na bioodpad, který budou obyvatelé rodinných domků vysypávat do zvláštních plastových nádob, lidé ze sídlišť do speciálních kontejnerů. Sebrané zbytky poputují do fermentační stanice, která bude zpracovávat i odpady z jatek, firem z oboru potravinářského průmyslu, zemědělských družstev, kuchyní, restaurací a jídelen a zároveň vyrábět energii. Elektrický výkon by měl dosáhnout 300 kilowattů, navíc zařízení bude produkovat teplo. Na výstavbu stanice i systém sběru a svozu bioodpadu získalo Vysoké Mýto dotaci téměř 50 milionů korun z EU, dalších zhruba 15 milionů korun přidá stát a Pardubický kraj. "Od celého systému si slibujeme, že jednak vyřeší likvidaci biologického odpadu, který je škoda ukládat na skládky, navíc když cena skládkování stále roste. Přitom je tento odpad možné využít," uvedl starosta Vysokého Mýta Martin Krejza.

Běžné jsou velké popelnice na odpad ze zahrádek i v Přelouči na Pardubicku. Stojí před většinou rodinných domů v desetitisícovém městě.

Zdroj:Pardubický deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů