Čtvrtek, 25. dubna 2024

Zahradní odpad pohltí kompostárna

Zahradní odpad pohltí kompostárna

BRNO - Větve a tráva ze zahrádek už nebudou na jedné hromadě s odpadky z brněnských popelnic. Neekologický způsob recyklace biologického odpadu, který dosud funguje v Brně, totiž do dvou měsíců skončí.

Bioodpad začne do dvou měsíců vybírat na padesát sběrných středisek po celém městě. „Rozšířit sortiment surovin, které ve sběrných dvorech vybírají, bude možné díky nové centrální kompostárně. Ta by měla být v provozu od konce srpna,“ uvedl náměstek primátora Martin Ander.

Dosud mohou Brňané využít jen kontejnery na PET lahve, papír, sklo a textil. Biologický odpad ze zahrádek a domácností přitom končí s ostatními odpadky ve spalovně, což nesplňuje přísné ekologické normy. Novou službu by mohli ocenit hlavně lidé, kteří jednou za čas dělají na zahradě pořádek a potřebují se najednou zbavit velkého množství odpadu.

„Letos už jsem sice velký zahradní úklid dělala, ale příští rok té možnosti určitě využiji,“ ocenila novinku Brňanka Anna Pernicová. Podle Andera je nový systém sice více ekologický než dosud, přesto není dokonalý. „Převážet po městě větve a trávu není nejekologičtější. Lidé by přírodě prospěli víc, kdyby je kompostovali přímo doma,“ prohlásil. Projekt, díky kterému by si Brňané mohli za zvýhodněnou cenu pořídit domácí kompostéry, však zatím neexistuje.
 Petr Škarda
Zdroj: MOJE BRNĚNSKO


Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů