Pátek, 29. března 2024

Středočeské obce testují nový typ stacionárního kontejneru pro nepotřebná elektrozařízení

40 % občanů malých obcí neví, jak se elektrozařízení zbavit ve vlastní obci
Středočeské obce testují nový typ stacionárního kontejneru pro nepotřebná elektrozařízení

V Jílovišti u Prahy byl minulý týden představen nový typ stacionárního kontejneru určeného pro zpětný odběr elektrozařízení. Sběr nepotřebných elektrozařízení prostřednictvím kontejneru umístěného na separačním stání se testuje celosvětově poprvé. Jíloviště, stejně jako dalších devět obcí Středočeského kraje, se zapojilo do projektu „Dosloužily? Zaslouží si recyklaci!“, v rámci něhož je realizován pilotní projekt „Podpora zvýšení zpětného odběru vyřazených elektrozařízení v obcích do 1000 obyvatel na území Středočeského kraje“.

Cílem projektu je podpořit zpětný odběr elektrozařízení v malých obcích. V listopadu budou vyhodnoceny výsledky a navrženy optimální způsoby sběru elektrozařízení. Pilotní projekt organizuje společnost SAFINA pod záštitou Středočeského kraje ve spolupráci s kolektivním systémem ASEKOL. Realizaci zajišťuje společnost STENA SAFINA s dopravcem – společností REMONDIS.

Podle Jana Vrby, jednatele společnosti ASEKOL, je snahou projektu porovnat dvě rozdílné varianty svozů vysloužilých elektrozařízení – stacionární uzavřený kontejner a mobilní svoz realizovaný v obcích pravidelně jednou měsíčně. „Občanům chceme sběr vysloužilých elektrozařízení maximálně usnadnit a zvýšit tak objem zpětného odběru tohoto druhu odpadu,“ řekl Vrba a doplnil: „Dnes každý občan České republiky ke zpětnému odběru odevzdá v průměru kolem 2 kg vysloužilých elektrozařízení a rok. Již v příštím roce by to však podle směrnice Evropské unie měly být 4 kg.“

Projektu se účastní deset obcí (do 1000 obyvatel) Středočeského kraje – Okrouhlo, Slapy, Svinaře, Zadní Třebáň, Jíloviště, Pohoří, Bratřínov, Líšnice, Černolice a Trnová. V pěti obcích je obyvatelům nabídnut uzavřený kontejner podobný barevně rozlišeným popelnicím na papír či sklo. „Tyto kontejnery jsou uzpůsobeny pro sběr malých elektrozařízení. Je to vůbec poprvé, kdy bude tento druh kontejneru použit pro zpětný odběr elektrozařízení,“ vysvětlil význam projektu Vrba a dodal: „Sami jsme zvědavi, jak se osvědčí.“ Organizátoři počítají, že tyto kontejnery budou vyváženy jednou měsíčně ve všední den.

Naproti tomu v druhé polovině obcí je občanům v průběhu projektu pravidelně jednou měsíčně v sobotu k dispozici kontejner s obsluhou pro odevzdání malých i velkých vysloužilých elektrospotřebičů.

„V průběhu projektu bychom mohli vybrat 30 až 50 tun vysloužilých elektrozařízení,“ věří Vrba. Při prvním mobilním svozu, který proběhl v rámci projektu 21. července, bylo v pěti obcích sebráno 1080 kg. Pokud se stacionární kontejnery anebo častější mobilní svozy osvědčí, počítají organizátoři s rozšířením projektu i do dalších obcí a krajů České republiky.

Do stacionárního kontejneru je možné vyhazovat malá elektrozařízení, například fény, kulmy, klávesnice, kalkulačky, rychlovarné konvice, mobilní telefony nebo hračky. Rozměr otvoru pro vhození je 30 x 50 cm, což odpovídá velikosti standardního počítače.

ASEKOL realizoval v červenci v malých obcích Středočeského kraje na vzorku 100 osob bleskový průzkum. Z průzkumu vyplynulo, že čtvrtina občanů žijících v malých obcích hází vysloužilá elektrozařízení do popelnice, šestina je skladuje doma, téměř polovina (45 %) se jich zbaví ve sběrném dvoře nebo v rámci mobilního svozu a 5 % je vrátí v prodejně při nákupu nového elektrozařízení. „Překvapilo nás, že 40 % občanů neví, jak se elektrozařízení zbavit ve vlastní obci,“ řekl Vrba. 40 % občanů by uvítalo možnost zbavit se vysloužilého zařízení častěji, nejen při zpravidla půlročních mobilních svozech.

Fotografie stacionárního kontejneru naleznete na press.amic.cz.

Společnost ASEKOL s. r. o., je nezisková společnost, která provozuje kolektivní systém zpětného odběru elektrozařízení. V prosinci roku 2005 byl ASEKOL zapsán Ministerstvem životního prostředí jako jediný systém pro zpětný odběr historických elektrozařízení v oblastech výpočetní, telekomunikační a kancelářské techniky, spotřební elektroniky, hraček a vybavení pro volný čas a sport (tj. skupiny 3, 4, a 7). ASEKOL má uzavřeny smlouvy o zřízení míst zpětného odběru s více než 1580 městy a obcemi a 820 servisy, opravnami a prodejnami elektro. 

SAFINA, a. s., je významnou společností na trhu v oblasti výroby a zpracování materiálů s obsahem drahých a neželezných kovů. Společnost se rovněž aktivně podílí na recyklaci všech typů elektroodpadu s roční kapacitou přes 10 000 tun ročně. Společnost SAFINA v oblasti zpracování elektroodpadu uzavřela spolupráci na začátku tohoto roku se společností STENA ze Švédska, jedním z nejvýznamnějších společností v oblasti zpracování elektroodpadu a rozšířila tímto oblast zpracování rovněž na chladící techniku.

Kontakty

Marcela Minářová, AMI Communications, e-mail: marcela.minarova@amic.cz , tel.: 234 124 112, 724 012 631, tiskové středisko press.amic.cz

Jan Vrba, ASEKOL, e-mail: vrba@asekol.cz, tel.: 261 303 250, www.asekol.cz

Tomáš Mydlarčík, SAFINA, e-mail: tomas.mydlarcik@safina.cz, tel.: 241024312, www.safina.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů