Sobota, 20. dubna 2024

Zneškodnění skládky jedů magistrát zaplatit nehodlá!

Zneškodnění skládky jedů magistrát zaplatit nehodlá!

HRADEC KRÁLOVÉ - Nečekaný výmaz společnosti ELO HK z obchodního rejstříku zaskočil hradecký magistrát. Ten se chce začít bránit.

Likvidace  skládky jedů, která zůstala v areálu společnosti Foma po již neexistující firmě ELO HK, nabírá na dramatičnosti.
Nejprve nebylo možné s odstraněním skládky začít z důvodů ustanovení likvidátora společnosti soudem. Nyní se právě tento likvidátor ke skládce nehlásí.
„Informaci o nutnosti asanace uskladněných jedů jsme likvidátorce předali, ale ta začala dělat mrtvého brouka a následně v květnu soud vymazal společnost z obchodního rejstříku bez toho, aby vzal v úvahu naše upozornění,“ uvedla náměstkyně primátora Pavla Finfrlová. Doplnila, že magistrát se hodlá proti postupu soudu bránit a nechce dopustit, aby takto vznikl precedent, kdy další firmy budou moci bez obav odkládat nepotřebné odpady, a následnou likvidaci pak zaplatí město ze svého rozpočtu.

Město spoléhá na obnovení už neexistující společnosti
Finanční  prostředky nutné k odstranění nelegální skládky odpadů chce Magistrát Hradce Králové získat také od kraje.

V areálu společnosti Foma se nyní nachází sice už jenom část uskladněných jedů, ale i přes to je nutné co nejrychlejší odstranění.
„Už jsme jako orgán státní správy podali k soudu návrh na znovuobnovení společnosti. Tento krok můžeme učinit tehdy, pokud se po likvidaci objeví ještě další majetek,“ uvedla tajemnice magistrátu Markéta Pešková.

„Hned v sousedství pracuje více než 300 pracovníků,“ doplnila náměstkyně Pavla Finfrlová. Skládka už  také  vadí společnosti Foma, v jejímž areálu se nachází. „Nemůžeme daný pozemek vůbec využít,“ sdělil jednatel společnosti Václav Sejkora. Původně chtělo město použít finanční prostředky, které získalo na asanaci skládky v Libčanech, ale ministerstvo životního prostředí (MŽP) tuto možnost zamítlo. „Doufali jsme, že vzhledem k tomu, že se jedná o stejné osoby, které se podílely právě na libčanské skládce, ministerstvo nám vyhoví,“ poznamenala Finfrlová.

Tiskový mluvčí MŽP Jakub Kašpar potvrdil, že ke schůzce ohledně využití peněz došlo, a doplnil, že je možné je použít na dočištění areálu v Libčanech. „O případné další prostředky musí magistrát požádat ministerstvo financí,“ dodal Kašpar. Pokud by přeci jenom bylo potřeba zaplatit likvidaci skládky z městského rozpočtu, magistrát je připraven jednat také s krajem. „Původní dohoda, díky které jsme od kraje získali tři miliony, už není aktuální, protože zneškodnění se měla ujmout likvidátorka. V případě nutnosti ale budeme jednat o jejím obnovení,“ uzavírá Finfrlová.     
 Silvie Růčková

Zdroj:Hradecký deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů