Pátek, 19. dubna 2024

Krucifix, nalezený v odpadcích, měl hodnotu 11 mil. Kč

Krucifix, nalezený v odpadcích, měl hodnotu 11 mil. Kč

Měděný pozlacený 800 let starý krucifix nalezený před třemi lety v odpadkovém kontejneru v rakouském zimním rezortu Zell am See byl oceněn částkou v hodnotě přesahující 11 miliónů korun. Středověký krucifix vyrobený ve francouzském městě Limoges okolo roku 1200 byl součástí polské sbírky vyvezené do Rakouska během nacistické okupace. Informovala o tom ve čtvrtek rakouská policie.

SALZBURG - Předmět objevila až v roce 2004 jedna sběratelka starého porcelánu poté, co se rozhodla prohrabat kontejner plný věcí po právě zesnulém sousedovi. "Zeptala se pozůstalých, zda si může krucifix ponechat a oni jí to povolili," řekl mluvčí policie.

Minulý měsíc žena ukázala nález známému a společně se rozhodli, že krucifix předají na ocenění do muzea. Tomu se podařilo zjistit, že se jedná o artefakt, jenž byl během 2. světové války ukryt majiteli v podzemních prostorách jednoho domu ve Varšavě.

Skrýš objevili nacisté v roce 1941 a její obsah převezli do polského národního muzea a posléze do rakouského Bruck an der Grossglocknerstrasse poblíž Zell am See. "Tam se stopa ztrácí. Nevíme, jak se krucifix dostal do Zell am See," dodal zástupce policie.

Muzeum, které má nyní předmět v držení, dosud nerozhodlo o výši odměny pro ženu, která krucifix v hodnotě více než 11 miliónů korun, odevzdala. O nález se zajímá i Polsko. Ministerstvo kultury již kontaktovalo londýnskou organizaci, která zastupuje potomky bývalých vlastníků uměleckých předmětů, jimž byl během války zcizen jejich majetek.

rei, The Times

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů