Pátek, 29. března 2024

Gangy kradou kovová potrubí z dolů

Gangy kradou kovová potrubí z dolů
KARVINSKO - Nový fenomén těžby, a to železných kovů, je nyní patrný především v okolí bývalých dolů na Karvinsku. Organizované gangy sběračů tam vykopávají za pomoci těžké techniky stará potrubí mnohdy z více než třímetrové hloubky. Po jejich nájezdech pak zůstává původně rekultivovaná krajina naprosto zdevastovaná.
Koncem července a počátkem srpna pracovníci útvaru ochrany majetku OKD (Ostravsko-karvinské doly) zmapovali rozsáhlou devastaci pozemků v okolí bývalých dolů František, Barbora a Gabriela. Lesnatá a rekultivovaná krajina zde byla rozbrázděna několika stovkami metrů výkopových prací. Společnostem OKD a Lesy ČR tak byly způsobeny značné škody na lesních porostech i půdním fondu.

Na krádeže s bagry

Tato trestná činnost, jak vyplynulo včera z informací na tiskové konferenci OKD, má už téměř industriální charakter. Lokality se zasypaným potrubím zloději nacházejí zřejmě pomocí detektorů, na místo výskytu už nepřijíždějí starými škodovkami či žigulíky, ale s bagry na výkopové práce a s nákladními vozy pro odvoz kovového šrotu, rozřezaného pomocí autogenu. Aktuální případy uvedl bezpečnostní manažer OKD Kamil Kačer. »Jednu skupinu se 31. července podařilo v blízkosti bývalého dolu Gabriela zadržet přímo na místě činu pracovníky útvaru ochrany majetku OKD ve spolupráci se zaměstnanci bezpečnostní agentury,« sdělil s tím, že k obdobnému případu došlo v červenci i v části Doubravy zvané Kozinec. Zde přistihli zaměstnanci Dolu ČSA pachatele ve chvíli, kdy se rovněž snažili zcizit kovový šrot pomocí těžké techniky. Obě události již šetří, zatím jako trestný čin poškozování a ohrožování životního prostředí, policie. Její příslušník Ivan Absolon z Karviné sdělil, že zcizeno bylo potrubí o průměru 50 až 60 centimetrů. Po pachatelích, a to ze dvou organizovaných skupin Romů, zůstal v jednom případě výkop dlouhý 350 metrů, široký 10 až 15 metrů a místy čtyři metry hluboký. Jako podivnou Absolon vnímá vstřícnost jisté soukromé autodopravy z Karviné, která poskytla techniku pro bagrování v lese a odvoz kovového šrotu z něj.

Hrozí malér

Bezpečnostní manažer OKD Kačer poznamenal, že rozkrádání kovů z výkopů hospodaření těžební společnosti neohrozí. Jde totiž o nepoužívaná potrubí, která jsou uložena v zemi »na věky« mimo areály šachet.
»Problém je jinde. Nelze vyloučit poškození funkčních rozvodů, což by bylo až krizové ohrožení technologií,« konstatoval. Ostrahu OKD zajišťuje více než 300 zaměstnanců bezpečnostních agentur. »Neznamená to jen statické střežení - velice se v poslední době osvědčují zásahové skupiny, které reagují na vniknutí nepovolaných osob do našich prostor,« řekl Kačer a dodal, že v současné době pracuje pro OKD pět zásahových skupin. Rozmístěny jsou tak, aby plošně pokryly chráněné prostory. Právě kvůli rozkradačům kovů OKD v posledních letech významně investuje do kamerových systémů, se kterými je možné monitorovat rozsáhlá území.
»Zatímco v roce 2005 jsme měli celkem 88 kamer, v současné době je součástí kamerového systému 140 kamer a do konce roku jich bude zhruba 170,« upřesnil. Výkopy kvůli krádežím potrubí dělají starosti i lesníkům, protože se tak děje rovněž na území, které obhospodařují.
»Přístup do lesních porostů nemůžeme nikomu zakázat. A pokud se bude vykupovat šrot evidentně kradený, nazmar bude přicházet naše práce,« povzdechl si vedoucí Lesní správy Šenov Karel Křemen. A podotkl, že po zlodějích kovů zůstávají i stromy, které bagry zlodějů vyvrátily z kořenů.
Zdroj:Haló noviny
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů