Pátek, 29. března 2024

Skládky hoří. A žháři unikají trestu

Skládky hoří. A žháři unikají trestu
Likvidovat nelegální skládky německého odpadu jejich zapálením se zřejmě v Česku vyplatí. Včera hasiči uhasili další podobný požár, tentokrát v Dolní Řasnici na Frýdlantsku. Zdejší skládka hořela už podruhé, ještě předtím loni na jaře třikrát hořely německé odpadky v Libčevsi na Lounsku.

Všechny případy spojuje několik věcí. Oheň vždy vznikl podle dobrovolných hasičů i místních obyvatel na několika místech - takže je prakticky jisté, že ho někdo založil úmyslně. Vždy se to stalo večer, kdy se oheň likviduje hůř. A všechny požáry vznikly v době, kdy se rozhodovalo o tom, jakou pokutu majitel nelegální skládky dostane.

Pachatel neznámý

O všechny požáry se také zajímala policie. A ani u jednoho ze čtyř minulých však viníka nenašla. Naposledy před několika dny odložila vyšetřování příčiny prvního požáru v Dolní Řasnici. "Nepodařilo se prokázat, zda šlo o úmysl nebo nedbalost," říká liberecká policejní mluvčí Vlasta Suchánková.

Podobné policejní závěry přitom podle starosty Dolní Řasnice Roberta Wildnera žhářům nahrávají. "Jsem přesvědčen, že požáry byly založené záměrně. Že to je vlastně jen způsob likvidace odpadu, který někomu posloužil k velkému zisku a teď se ho zbavuje," říká starosta.

Ostatně o této verzi už dříve mluvili v neformálních rozhovorech s HN i vyšetřovatelé. Jenže výsledky jsou nulové. Na kauze dovozu odpadů, v níž už bylo obviněno přes třicet lidí, sice pracují vyšetřovatelé severočeské policie, případy však s pravděpodobným žhářstvím nespojili. Požáry tak vyšetřovala jen místní policejní oddělení.

V Dolní Řasnici i po požáru zůstaly balíky s textilem a dalším odpadem. Nepomáhá ani statisícová pokuta, ani rozhodnutí České inspekce životního prostředí, že skládka musí zmizet. "Doufáme, že se přístup změní s novým trestním zákoníkem. V těchto kauzách je totiž běžné, že podnikatel řekne: Peníze nemám, vemte si, co chcete. Jenže žádný majetek nemá," popisuje Petr Havelka z Inspekce.

Co se má tedy změnit: podle zákoníku, který sněmovna projedná v příštím roce, nemá jako trest stačit pokuta. Za případy "velkého rozsahu" může viník počítat až s pětiletým vězením.

Nekonečný příběh

Případ skládky v Dolní Řasnici do kategorie "velkého rozsahu" nepochybně patří.

Zdejší odpadky sem z Německa doputovaly natřikrát a celá kauza je spojená s dalšími dvěma skládkami na Frýdlantsku, přes které odpadky prošly.

U první z nich - skládky v Sosnové, kterou zavezla podnikatelka Dana Hálová, jsou stále problémy s odvozem odpadu zpět do Německa. Podle inspekce životního prostředí navíc přestala podnikatelka spolupracovat.

Nezmizela ani druhá skládka - v Arnolticích. Přestože na ní vzniklo zařízení na likvidaci odpadu, skládka dál roste: Podle celníků další kamiony přivážejí stále nový a nový odpad ze sousedního Německa.


Kde všude hořely nelegální skládky
Libčeves
Loni na jaře hořelo celkem třikrát.
dolní řasnice
Německý odpad hořel v létě dvakrát.
vrbičany
Skládka nebezpečných odpadů hořela letos v červnu.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů