Sobota, 20. dubna 2024

Zamoření hrozí na jedenácti skládkách

Zamoření hrozí na jedenácti skládkách

ZLÍNSKO - Na jedenácti místech Zlínska hrozí, že tam uskladněné odpady zamoří půdu a podzemní vody. „K nejnebezpečnějším patří například skládka galvanických kalů ve Slavičíně, slévárenského písku ve Lhotě nebo komunálním odpadem zavezený lom v Hostišové,“ uvedl Jan Gruntorád z odboru ekologických škod ministerstva životního prostředí.
 Ve Lhotě na Zlínsku se bude nebezpečnou skládkou zabývat za dva týdny zastupitelstvo. „Skládka je stále otevřená, naváží se tam zemina. Chtěli bychom ji však co nejrychleji uzavřít a zatravnit,“ svěřila se starostka Lhoty na Zlínsku Jana Kadlečíková. V celém kraji se nachází přibližně stovka starých ekologických zátěží, z toho osmadvacet jich je na Zlínsku.

„Staré skládky, které lze nazvat černými, máme zmapované a postupně je rekultivujeme. Předpokládáme, že do roku 2013 budou v souladu s Plánem odpadového hospodářství Zlínského kraje vyřešeny,“ uvedl statutární náměstek hejtmana odpovědný za životní prostředí Vojtěch Jurčík. „Skládky, které vznikly před rokem 1989, totiž nesplňují bezpečnostní normy, nejsou odvodněny ani odplyněny,“ řekl. „Nové zátěže podle našich informací na Zlínsku nevznikají,“ dodal Jurčík.

Prioritně chce krajský úřad uzavřít a zajistit jedenáct těch nejrizikovějších skládek. „Většina z nich byla v minulosti překryta bez legislativního ošetření, to je bez projektu či stavebního řízení,“ řekl Jurčík.Své skládky by se chtělo zbavit i vedení Fryštáku. „Projekt na rekultivaci byl zpracovaný už v devadesátých letech, ale je pro nás velice finančně náročný. Tenkrát by práce přišly na čtrnáct milionů korun, dnes by to bylo mnohem víc,“ obává se starosta Lubomír Doležel.

Skládka podle něj sloužila řadu let jako spádová. „Svážel se sem odpad nejen z Fryštáku, ale také třeba z Holešova nebo svitovského areálu. Pokud se s ní něco bude dělat, jakože je to potřeba, pak by to měl být společný projekt,“ myslí si.
 Veronika Kačírková

Zdroj:Zlínské noviny
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů