Čtvrtek, 28. března 2024

Odpadky už řadu let hyzdí přírodu

Odpadky už řadu let hyzdí přírodu

MAREFY - Poblíž přírodní rezervace u Maref je už zřejmě řadu let nelegální skládka. Úřady prý začnou problém řešit.

Spousta odpadků vyplňuje dolinu v bývalém sadu nedaleko rezervace Člupy u Maref. Vzhledem k tomu, že jsou mezi nimi převážně pneumatiky od traktorů, mají ji zřejmě na svědomí zemědělci.

„Když jsem přišel v roce 1974 do družstva, už tam ty pneumatiky byly. Kdo je tam dal, nevím. Takových míst dříve bylo kolem vesnic více, ale postupně je lidé zaváželi a případně likvidovali,“ uvedl soukromý rolník Miloš Voňka z Křižanovic u Bučovic, který kolem zmíněné lokality obdělává pole.

S nelegální skládkou prý nemá nic společného. Hromadu odpadků u Maref ale úřady nechávají svému osudu. Lidé tam ale začali vozit další věci. „Nikoho jsem nepřistihl. Předpokládám ale, že to musí vozit velkým autem, protože je místo špatně dostupné,“ odhadl Voňka.

Bučovická radnice o problému nevěděla. „Co nejdříve se na to místo vydáme, abychom věc vyšetřili. I když odpad není přímo v rezervaci, není důvod, aby hyzdil krajinu,“ prohlásil vedoucí bučovického odboru životního prostředí Miroslav Babyrád.

Podle něj budou pracovníci napřed hledat původce odpadků. „To je ale mnohdy problém. Může se ale podařit podle některých stop viníky vypátrat. Čeká jej případně finanční sankce. Pokud se nenajde, oslovíme vlastníka pozemku,“ naznačuje další postup Babyrád.

Majitel by musel vysvětlit, zda někomu nepovolil uložit věci či zda tam odpad sám nedal. „Nepodaří-li se nám ani touto cestou zajistit odstranění, bude muset na své náklady zlikvidovat skládku obec, na jejímž katastru skládka leží,“ přislíbil Babyrád.

Podobné problémy nejsou na Vyškovsku žádnou vzácností. Musí se s nimi potýkat také v dalších obcích. Příkladem jsou nedaleké Křižanovice. „Lidé si mnohdy myslí, že některá území nikomu nepatří, a vyváží tam odpad. Zrovna teď někdo vysypal stavební suť u obce. Nám to přidává zbytečně práci a stojí nás to peníze. Musíme na vlastní náklady vše uklízet,“ postěžoval si starosta obce Lubomír Cenek.

Podle něj se Křižanovice snaží alespoň jednou ročně uklidit alespoň některá místa. „Pronajímáme si kontejner a likvidujeme skládky, které jsou viditelné a blízko vesnice,“ řekl starosta.

Josef Koudelka

Zdroj: MOJE VYŠKOVSKO

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů