Čtvrtek, 25. dubna 2024

Bursík: S úložištěm jaderného odpadu musí souhlasit obce

Bursík: S úložištěm jaderného odpadu musí souhlasit obce

Pačejov (Klatovsko) - Jedině se souhlasem dotčených obcí bude moci stát vybudovat hlubinné úložiště jaderného odpadu. V dopise starostům z Pošumaví to napsal místopředseda vlády a ministr životního prostředí Martin Bursík. Reagoval tak na memorandum, v němž nedávno zavrhlo stavbu všech 20 obcí z Pačejovska na Klatovsku, jedné ze šesti zvažovaných lokalit. Ve většině z nich se už v roce 2004 konala referenda se stejným, negativním výsledkem. ČTK má reakci ministra k dispozici.

Bursík v dopise, který zastupitelstva kvitují, potvrdil, že vláda si ve svém programovém prohlášení vytkla jako jeden z cílů "činit další kroky ve vyhledávání úložiště transparentně". Smyslem je připravit do konce roku vládní usnesení, které zajistí, že "pro přípravu hlubinného úložiště vysoce radioaktivních odpadů bude nepřekročitelným kritériem souhlas dotčených obcí". Dalším krokem pro splnění tohoto cíle bude pak v případě potřeby novela atomového zákona, uvedl místopředseda vlády.

První bude zpracována analýza možnosti zapojení obcí do rozhodovacího procesu o umístění úložiště. Ministerstvo průmyslu (MPO) za spolupráce ministerstev pro místní rozvoj a životního prostředí ji mají dokončit do konce letošního léta. Bursík vytvořil expertní tým, který návrhy MPO detailně posoudí a doplní změny.

"Hrozba výstavby úložiště stále trvá. Průzkumy nejsou zastavené. Správa úložišť radioaktivních odpadů (SÚRAO) stále schvaluje peníze na vyhledávací práce. Sumy se nesnižují, jsou každým rokem stejné," řekla Jiřina Kábová, mluvčí sdružení Radioaktivní odpad - děkujeme, nechceme!, které má 4500 členů z celé ČR. Hlavním rizikem je podle odpůrců ekologická devastace krajiny, kde už klesá poptávka po nemovitostech i jejich ceny.

Průzkum šesti zvažovaných lokalit v ČR je oficiálně pozastaven do roku 2009. Úložiště má být vybráno v roce 2025. Na povrchu má zabrat plochu 20 hektarů, systém chodeb a šachet s vrty má být až desetkrát větší.

S memorandem oslovilo sdružení vládu, obě komory parlamentu, kraj, SÚRAO a ministerstva. Reagovaly jen MŽP a Senátu. "Požadujeme právo obcí podílet se na schvalování těchto staveb včetně práva veta," řekl starosta Chanovic Petr Klásek. Memorandum obsahuje také nesouhlas s fyzickým průzkumem lokalit, který má začít příští rok.

Při případném správním řízení o stanovení průzkumného území pro zvláštní zásah do zemské kůry, které vede MŽP, je obec účastníkem řízení a MŽP bude vždy respektovat a hájit její stanovisko, dodává Bursíkův dopis.

http://www.ceskenoviny.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů