Úterý, 23. dubna 2024

ÚOHS zkoumá dvoumiliardový tendr na brněnskou spalovnu

ÚOHS zkoumá dvoumiliardový tendr na brněnskou spalovnu

Antimonopolní úřad zkoumá čtvrtý tendr na rekonstrukci brněnské spalovny. Zakázku za dvě a čtvrt miliardy korun zadávala městská firma Spalovna a komunální odpady Brno (SAKO) už třikrát, pokaždé ale tendr zrušila. Nyní vyhlásila další a opět vyvstaly pochybnosti, píše dnešní brněnské vydání Mladé fronty Dnes. Na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) se obrátil jeden z neúspěšných kandidátů, firma AEE. Vedení firmy SAKO ale chybu odmítá.

SAKO tentokrát vyhlásilo takzvané jednací řízení s uveřejněním. Podle předsedkyně představenstva a městské radní Jany Drápalové (SZ) je to první podobně velký tendr zadaný tímto způsobem a lidé z firmy s ním ještě nemají zkušenosti. Přesto jakákoliv pochybení odmítá, píše list. Podle primátora Romana Onderky byla vybrána nejlevnější nabídka.

Pokud antimonopolní úřad najde ve výběrovém řízení chyby, může tendr zrušit, protože firma zatím nepodepsala smlouvu s vítězem. To by oddálilo opravy asi o rok. Spalovna čeká na opravu už několik let. Potřebuje nové kotle a dotřiďovací linku. Část peněz na rekonstrukci chce magistrát získat z Evropské unie.

Financninoviny.cz,

 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů