Pátek, 29. března 2024

V Praze na Andělu bude přehlídka Šrotozemšťanů

V Praze na Andělu bude přehlídka Šrotozemšťanů

V rámci osvěty spotřebitelů v oblasti recyklace vysloužilých elektrospotřebičů chystá společnost ASEKOL ve dnech 18.–22. září happening pod názvem „Nakrmte Šrotozemšťana 2007“. Akce se uskuteční na Praze 5 u stanice metra Anděl. Sochy z elektrošrotu v podobě prehistorických ještěrů se letos v průběhu června a září stavěly v deseti krajských městech. Protože všichni dinosauři budou na Andělu vystaveni, návštěvníky čeká i nevšední estetický zážitek. Všichni se navíc mohou zapojit do hlasování o nejvydařenějšího Šrotozemšťana. Záštitu nad akcí převzal primátor Pavel Bém.

„Třídění odpadů je dnes už nezbytností. Kromě plastů, papíru či nápojových kartonů, které lidé třídí již delší dobu, se na scénu dostávají i další recyklovatelné komodity, například bioodpad či elektrozařízení. A právě na problematiku zpětného odběru elektrozařízení chceme touto akcí upozornit,“ řekl Jan Vrba, jednatel společnosti ASEKOL, která se zabývá sběrem a recyklací elektrozařízení. Cílem akce je zábavnou formou přesvědčit občany, že elektroodpad nepatří do popelnice, ale do sběrného dvora.

Od úterý do soboty mohou občané k Andělu nosit vysloužilé elektrospotřebiče, z nichž sochař a experimentátor Václav Jíra vytvoří obří sochu Šrotozemšťana. „Samotná tvorba sochy bude probíhat od úterý do čtvrtka, kdy bude ve večerních hodinách slavnostně odhalena,“ doplnil Vrba.

Ve čtvrtek večer bude také slavnostně vyhlášen vítěz ankety „Šrotozemšťan roku 2007“. O vítězi rozhodnou sami občané, kteří mohou svůj hlas dát jednomu z ještěrů na internetové adrese www.elektrosrot.cz. Tyto šrotosochy, které vznikly v rámci osvětové road-show „Nakrmte Šrotozemšťana 2007“ v Českých Budějovicích, Hradci Králové, Jihlavě, Zlíně, Brně, Olomouci, Ostravě, Plzni, Ústí nad Labem a Liberci, budou na pražském Andělu k prohlédnutí již od úterý.

Neziskový kolektivní systém ASEKOL, který se zabývá organizací zpětného odběru a recyklace vysloužilých elektrospotřebičů, letos organizuje už druhý ročník tohoto happeningu. Hlavním cílem akce, jejímž magnetem je stavba obří sochy z vysloužilých elektrozařízení, je přesvědčit občany, aby staré elektrospotřebiče neházeli do popelnice, ale nosili na sběrný dvůr. Všichni příchozí se na stavbě sochy z elektroodpadu mohou podílet. Každý, kdo s sebou přinese vysloužilý elektrospotřebič, bude odměněn dárkem. „Happening je určen nejen těm, kteří se potřebují zbavit televize, monitoru, rádia, elektrických hraček nebo mobilu, ale i těm, jež by se o třídění a recyklaci elektroodpadu chtěli dozvědět více informací,“ řekl Jan Vrba ze společnosti ASEKOL.

Od akce „Nakrmte Šrotozemšťana 2007“ si ASEKOL slibuje zvýšení sběru elektrošrotu. V současnosti se ho vybere kolem 2 kg na obyvatele ročně, přitom ale Česká republika musí podle směrnice Evropské komise vybrat do konce roku 2008 nejméně 4 kg vyřazených elektrozařízení na obyvatele a rok.

Fotografie z loňského ročníku Nakrmte Šrotozemšťana naleznete zde. Fotografie z letošních červnových a zářijových akcí najdete zde.


Program akce Nakrmte Šrotozemšťana a příležitosti pro média:

Úterý 18. 9.

-          Zahájení, lidé začínají nosit vysloužilé elektrospotřebiče (11.00)

-          Výstava regionálních Šrotozemšťanů

-          Happening s celebritami (14.00 – 15.00)

o        Podpořit myšlenku recyklace elektrospotřebičů přijdou Chantal Poullain, Veronika Reimannová, Tomáš Krejčíř a Ondřej Hejma

Středa 19. 9.

-          Pokračování stavby sochy a výstavy regionálních Šrotozemšťanů

-          Tisková konference týkající se problematiky zpětného odběru elektrozařízení v ČR (10.00)

o        Pizzeria Coloseum, salonek ve 2. patře, Anděl

 

Čtvrtek 20. 9.

-          Pokračování stavby sochy a výstavy regionálních Šrotozemšťanů

-          Slavnostní večer (18.00) – fotopříležitost

o        Vyhlášení vítěze ankety „Šrotozemšťan roku 2007“

o        Odhalení pražského Šrotozemšťana

o       Vyhlášení výsledků soutěží a předání cen z tomboly

o       Vystoupení Davida Spilky a Electric Boogie

 

Pátek 21. 9.

-          Výstava dokončené sochy a regionálních Šrotozemšťanů

-          Občané mohou nadále nosit vysloužilé elektrospotřebiče

 

Sobota 22. 9.

-          Občané mohou nosit vysloužilé elektrospotřebiče do 17.00

      -      Demontáž soch

 

Společnost ASEKOL s.r.o., je nezisková společnost, která provozuje kolektivní systém zpětného odběru elektrozařízení. V prosinci roku 2005 byl ASEKOL zapsán Ministerstvem životního prostředí jako jediný systém pro zpětný odběr historických elektrozařízení v oblastech výpočetní, telekomunikační a kancelářské techniky, spotřební elektroniky, hraček a vybavení pro volný čas a sport (tj. skupiny 3, 4 a 7). ASEKOL má uzavřeny smlouvy o zřízení míst zpětného odběru s více než 2140 městy a obcemi a 1031 servisy, opravnami a prodejnami elektro. 

 

Kontakty

AMI Communications, spol. s r. o.: Týn 641/4  Praha 1, Ondřej Tesař, e-mail: ondrej.tesar@amic.cz, tel.: 602 698 854, www.amic.cz

ASEKOL s. r. o.: Dobrušská 1, Praha 4, manažerka komunikace: Hana Ansorgová, e-mail: ansorgova@asekol.cz, tel.: 602 164 173, www.asekol.cz
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů