Čtvrtek, 28. března 2024

Zpětný odběr vysloužilých elektrozařízení v Praze roste

Zpětný odběr vysloužilých elektrozařízení v Praze roste

Kolektivní systémy ASEKOL, EKOLAMP a ELEKTROWIN, které se zabývají zpětným odběrem použitých elektrozařízení, započaly v Praze svou činnost již v září roku 2005. Loni v listopadu pak město s kolektivními systémy uzavřelo smlouvu o zpětném odběru. Díky tomuto kroku došlo ke zvýšení počtu zpětně odevzdávaných vysloužilých elektrospotřebičů. Od října 2005 do současnosti občané do pražské sítě sběrných míst zpětně odevzdali například přes 45 000 televizí a monitorů. Finanční zátěž na systém nakládání s elektroodpadem ve městě na sebe navíc převzaly kolektivní systémy. Například ASEKOL za likvidaci pražských elektrozařízení zaplatil už miliony korun.

Podle údajů kolektivních systémů ASEKOL, ELEKTROWIN a EKOLAMP zpětný odběr v Praze rapidně vzrůstá. „Zatímco loni jsme v Praze v oblastech výpočetní, telekomunikační a kancelářské techniky, spotřební elektroniky, hraček a vybavení pro volný čas a sport vybrali 0,64 kg vysloužilých elektrozařízení na osobu, jen za prvních sedm měsíců letošního roku jsme nashromáždili zhruba 0,56 kilogramu zpětně odebraného elektrozařízení na hlavu. Z toho vyplývá, že na konci roku 2007 by každý Pražan ASEKOLU mohl průměrně odevzdat téměř celý kilogram vysloužilých elektrozařízení,“ říká Jan Vrba ze společnosti ASEKOL. Do letošního července kolektivní systémy v Praze celkem vybraly přes 1,5 kg vysloužilých elektrospotřebičů na hlavu. Za celý letošní rok by se tedy zpětný odběr vysloužilých elektrozařízení měl vyšplhat zhruba na 2,7 kg na osobu. 

Pozitivním účinkem smlouvy s kolektivním systémem ASEKOL je významná úspora městských financí. Zatímco dříve musela Praha za sběr elektroodpadu platit nemalé částky, nyní na sebe tyto náklady převzaly provozovatelé kolektivních systémů. „Úspora nákladů Prahy za likvidaci elektroodpadu v souvislosti se zapojením do systému zpětného odběru byla díky společnosti ASEKOL prozatím vyčíslena na více než 7 milionů korun,“ říká Jan Winkler, ředitel odboru ochrany prostředí magistrátu hl. m. Prahy. Náklady společnosti ASEKOL na dopravu, recyklaci a příspěvky obcím ve Středočeském kraji prozatím činí 8 420 000 Kč.

Kolektivní systémy ASEKOL, EKOLAMP a ELEKTROWIN vybraly v roce 2006 v celé České republice zhruba 1,9 kg elektroodpadu na jednoho obyvatele. „Do roku 2008 musí zpětný odběr stoupnout na 4 kg na osobu za rok, nebo budou následovat sankce ze strany Evropské unie. Průměr EU 15 přitom činí 9,6 kg, ve Skandinávii dokonce vyberou až 14 kg,“ vysvětluje Vrba. „Díky rostoucí osvětě se však daří objem zpětného odběru vysloužilých elektrozařízení trvale zvyšovat. ASEKOL v roce 2007 plánuje vybrat 1 kg vysloužilých elektrozařízení na osobu a rok, výsledky ostatních systémů jsou rovněž pozitivní. Pokud bude nárůst pokračovat tímto tempem, nemám o splnění normy strach,“ uzavírá Vrba. 

Od října 2005 ASEKOL v Praze zpětně odebral přes 1300 tun elektrozařízení. Ve Středočeském kraji lidé prozatím společnosti ASEKOL odevzdali už 1310 tun elektrozařízení, mimo jiné například 51 231 ks televizí a monitorů. Kolektivní systém EKOLAMP od pražských občanů dosud vybral 218 tun svítidel a světelných zdrojů, zatímco ve Středočeském kraji se objem odběru přenesl přes 327 tun. Společnost ELEKTROWIN jen v tomto roce v Praze vybrala přes 938 tun, ve Středočeském kraji pak přes 1000 tun. Každý občan Středočeského kraje letos průměrně odevzdal 1,5 kg elektrozařízení, tj. přes 2,5 kg za celý rok.

Novela zákona č. 185/2001 Sb., o odpadech, totiž s platností od srpna 2005 ukládá výrobcům a dovozcům elektrospotřebičů zajistit jejich zpětný odběr, když doslouží. Nejvýznamnější z nich proto založili několik kolektivních systémů fungujících na bázi neziskových organizací, které tuto službu za ně plní. Díky fungování kolektivních systémů obce snižují náklady na sběr a recyklaci elektrozařízení. Houstnoucí síť sběrných dvorů společně s mobilními svozy znamenají pro širokou veřejnost méně starostí při nakládání s vysloužilými elektrozařízeními.

Společnost ASEKOL, s. r. o., je nezisková společnost, která provozuje kolektivní systém zpětného odběru elektrozařízení. V prosinci loňského roku byl ASEKOL zapsán ministerstvem životního prostředí jako jediný systém pro zpětný odběr historických elektrozařízení v oblastech výpočetní, telekomunikační a kancelářské techniky, spotřební elektroniky, hraček a vybavení pro volný čas a sport. ASEKOL má uzavřeny smlouvy o zřízení míst zpětného odběru s více než 2140 městy a obcemi a 1031 servisy, opravnami a prodejnami elektro. 

Společnost EKOLAMP, s. r. o., je nezisková společnost zapsaná Ministerstvem životního prostředí České republiky do Seznamu výrobců jako provozovatel kolektivního systému, který zajišťuje zpětný odběr, zpracování a využití použitých světelných zdrojů a svítidel. EKOLAMP byl založen 30. května 2005 významnými výrobci osvětlovací techniky. V současné době smluvně spolupracuje s více než 400 sběrnými dvory měst a obcí a dalších téměř 3000 obcí pokrývá mobilním sběrem. Sběr osvětlovacích zařízení probíhá také prostřednictvím dalších sběrných míst umístěných v maloobchodní a velkoobchodní prodejní síti těchto elektrozařízení, kterých je na území celé ČR již více než 800.

Společnost ELEKTROWIN, a. s., byla založena 25. května 2005 jako provozovatel kolektivního systému zajišťujícího oddělený sběr, zpětný odběr, zpracování, využití a odstranění elektrozařízení a elektroodpadu. Zaměřuje se na velké a malé elektrospotřebiče a elektrické a elektronické nástroje. Společnost je koncipována jako nezisková, jejími akcionáři jsou přední výrobci velkých a malých domácích spotřebičů. Zpětný odběr zajišťuje prostřednictvím 450 sběrných dvorů ve 318 městech, 1244 provozovnách posledních prodejců a servisů, prostřednictvím mobilních svozů z více než 2600 obcí. Takto vytvořená sběrná síť smluvně pokrývá téměř 80 % obyvatel České republiky.

Kontakty

Ondřej Tesař, AMI Communications, e-mail: ondrej.tesar@amic.cz, tel.: 234 124 112, 602 698 854, tiskové středisko press.amic.cz

ASEKOL s. r. o.: Dobrušská 1, Praha 4, manažerka komunikace: Hana Ansorgová, e-mail: ansorgova@asekol.cz, tel.: 602 164 173, www.asekol.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů