Čtvrtek, 28. března 2024

Nový Bor chce motivovat občany k lepšímu třídění odpadů

Nový Bor chce motivovat občany k lepšímu třídění odpadů

Motivovat občany k lepšímu třídění odpadů, to je cílem nové vyhlášky, která začne v Novém Boru platit od 1. prosince.

Vedle kontejnerů na separovaný odpad budou moci občané od Nového roku třídit plastové lahve a papír do speciálních pytlů označených čárovým kódem a získat tak slevu na poplatku za odpad. Novináře o tom dnes informovala starostka Stanislava Silná.

Obyvatelé v Novém Boru platí za odpad roční paušál 500 korun. Ten si budou moci v příštím roce snížit o 2,50 Kč za každý odevzdaný kilogram plastových lahví a 50 haléřů za každý kilogram papíru. Pracovníci svozové firmy vždy pytle zváží a na základě čárového kódu zaevidují, na konci roku pak radnice poplatky občanům vyúčtuje. "Podle toho, jak se systém osvědčí, jsme připraveni ho ještě rozšířit o další komodity, jako je sklo nebo kartony od nápojů," poznamenala Silná.

Radnice se podle místostarosty Jindřicha Mareše inspirovala v Německu. Podobný systém sběru odpadu funguje také v Mladé Boleslavi a Letohradě. V rámci Libereckého kraje je systém ojedinělý, novoborská radnice ho chce při nejbližší příležitosti představit i starostů obcí sdružených v Mikroregionu Novoborsko.

Nový Bor patří v rámci Libereckého kraje k městům s nejlepším systémem třídění odpadu. V krajské soutěži Zlatá popelnice 2006 obsadil třetí místo za městy Turnov a Železný Brod. Každý z 12.000 obyvatel města loni odevzdal do kontejnerů téměř 40 kilogramů plastů, skla, papíru a nápojových kartonů. V průměru se loni v kraji na obyvatele vytřídilo 33,7 kilogramu odpadů, což byl třetí největší objem v České republice. Lépe třídili jen obyvatelé Prahy a Plzeňského kraje.

http://www.i-noviny.cz/

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů