Pátek, 19. dubna 2024

Bude Brno brzy zavaleno sutěmi?

Bude Brno brzy zavaleno sutěmi?

Některé seriózní firmy zabývající se recyklací stavebních a demoličních odpadů mají údajně v Brně problémy.

V posledních letech existuje výrazný převis v návozu materiálu k recyklaci nad poptávkou k využití.

Jaké jsou zřejmě příčiny: 

1) existence šedé zóny (i v minulosti), jež tzv. recyklovala, ale ve skutečnosti jenom zavážela různé díry odpadem za minimální náklady, Žádná recyklační zařízení neprovozovala a bohatla na tomto způsobu likvidace odpadu. Případů jenom v Brně a okolí je dostatek. Místy byly v minulosti takové aktivity  přehlíženy i orgány, jež by měly na takové skutečnosti dozírat. 

2) existence recyklátorů, jež sice recyklovali. ale jejich materiál byl sice laciný , ale necertifikovaný a velmi nekvalitní. Důsledek - jejich nekvalitní materiál zasel nedůvěru mezi projektantya ohrožuje i poctivé firmy, vlastnící příslušné certfikáty.

3) Další zhusta používaný trik ze strany stavebních firem - odebere se několik fůr od certifikované firmy a potom kryti certfikátem této firmy, začnou navážet na stavbu mnohem lacinější materiál od necertifikované firmy.

4) Některé recyklační firmy nabízejí směsný recyklát už zdarma bez dokladů, jen aby se jej zbavily. To dále ničí obchodní prostředí.

Pokud bude situace takto pokračovat, lze očekávat v Brně značný problém. Seriozní podnikatelé zkrachují a šedá zóna, pokud bude tolerována, bude dál bohatnout. Šedá zóna si ovšem těžko poradí s hromadami suti, jež vzniknou např. při projektu přestavby jižního centra, protože tolik děr, kam by se odpad v okolí Brna  dal beztrestně strčit už není a kromě toho občané nejsou úplně slepí.

Takže vznikne klasická otázka: Kam se stavebním  odpadem v Brně? Ale ekologicky. 

 ZDROJ: Enviweb

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů