Pátek, 29. března 2024

Česko se podílí na snižování hrozby zneužití jaderného odpadu

Česko se podílí na snižování hrozby zneužití jaderného odpadu

Ministr průmyslu a obchodu Martin Říman minulý týden v Praze podepsal s velvyslancem USA Richardem Graberem dohodu o spolupráci v oblasti zabránění šíření jaderných materiálů a technologií. Dohoda Spojeným státům umožní financovat přesun 2 tun vyhořelého jaderného paliva z Ústavu jaderného výzkumu Řež, a.s. zpět do Ruské federace, ze které palivo pochází. Finanční pomoc Spojených států ve výši 35 mil. USD České republice pomůže s technickým řešením a financováním převozu.

"Dohodu považuji za důležitou, protože se v dohledné době v České republice nepřipravuje vybudování kapacit na zpracování vyhořelého paliva. Návrat vyhořelého paliva do země původu je proto ideálním řešením, jedná se ovšem o technicky i finančně velice náročný projekt. Vítám proto iniciativu Spojených států, které nám nabídly pomocnou ruku," uvedl ministr Říman.

"Podpis této dohody je dokladem společné snahy mezinárodního společenství směřující ke snížení hrozby jaderného terorismu a je také konkrétním příkladem aktivit, které mají za cíl zvýšit bezpečnost Spojených států a jejich spojenců. Spojené státy se těší na další spolupráci s Českou republikou v oblasti zajištění bezpečnosti obyvatel na tomto světě," řekl velvyslanec Spojených států amerických Richard Graber.

Dohoda navazuje na celosvětovou iniciativu v rámci společného projektu Spojených států amerických, Ruské federace a Mezinárodní agentury pro atomovou energii GTRI (Global Threat Reduction Iniciative) vedoucí ke snížení globální hrozby zneužití jaderných a radioaktivních materiálů. Tato iniciativa zapadá do programu Spojených států, jehož cílem je vytvořit technické a ekonomické podmínky pro převedení výzkumných reaktorů z používání vysoce obohaceného paliva na palivo s nízkým obohacením. Obdobné akce probíhají v rámci této iniciativy i v jiných zemích.

/ Zdroj: TZ MPO /

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů