Sobota, 20. dubna 2024

Základní pravidla

Základní pravidla
Nakládání s vraky upravují zvláštní právní předpisy, a to zákon č. 185/2001 Sb., o odpadech (úprava nakládání s autovraky v § 36-37e) a zákon číslo 13/1997 Sb., o pozemních komunikacích (úprava obecného užívání pozemní komunikace v § 19).

Zákon o odpadech: Co se týče vraku odstaveného na území obce, s výjimkou jeho odstavení na dálnici, silnici nebo místní komunikaci, postupuje se podle zákona o odpadech (§ 36-37e zákona číslo 185/2001 Sb., o odpadech). Obecní úřad vrak do 2 měsíců od okamžiku, kdy se o něm dozví, přemístí na vybrané parkoviště. Poté vyvěsí na úřední desce informaci o umístění vozidla na parkovišti, a je-li to možné, písemně o tom vyrozumí vlastníka vraku. Po uplynutí 2 měsíců od vyvěšení informace na úřední desce, případně od vyrozumění vlastníka, pokud se ho podařilo nalézt a podařilo se mu doručit informaci o umístění vraku na parkoviště, se obecní úřad zbaví nevyzvednutého vraku tak, že jej bez zbytečných průtahů předá provozovateli zařízení k odstraňování autovraků.

Náklady vynaložené obcí je povinen uhradit obci poslední vlastník opuštěného vozidla uvedený v registru motorových vozidel.

Zákon o pozemních komunikacích: Pokud jde o vrak odstavený na dálnici, silnici nebo místní komunikaci, postupuje se podle zákona o pozemních komunikacích (úprava obecného užívání pozemní komunikace v § 19 zákona č. 13/1997 Sb., o pozemních komunikacích). Další nakládání s vrakem (nepostará-li se o něj jeho vlastník) je úkolem vlastníka silnice, dálnice nebo místní komunikace. V případě dálnic a silnic první třídy tento úkol tedy připadá státu, v případě ostatních silnic příslušnému kraji, a teprve v případě místních komunikací zůstává další nakládání s vrakem úkolem dané obce. Na vraky odstavené na účelových komunikacích se vztahuje režim zákona o odpadech.

Je-li vrak odstaven na místní komunikaci, doručuje obec vlastníkovi vraku bez zbytečných průtahů výzvu k jeho odstranění a pokud tak vlastník vraku do 2 měsíců od doručení výzvy sám neučiní, zlikviduje vrak obec na náklady vlastníka.

Nelze-li vlastníka přes vyvinuté úsilí dohledat, zveřejní obec bez zbytečných průtahů výzvu k odstranění vraku, a to způsobem v místě obvyklým (zpravidla na úřední desce, případně i umístěním stejnopisu výzvy na vrak) a po 2 měsících od zveřejnění výzvy zlikviduje nevyzvednutý vrak na své náklady.

Likvidace vraku by měla probíhat podle zákona o odpadech, tzn. formou předání vraku provozovateli zařízení k odstraňování autovraků (opět bez zbytečných průtahů). Náklady likvidace může obec vymáhat po vlastníkovi vraku, podaří-li se jej odhalit.

Zdokumentování postupu obce: Ať už je vrak nalezen kdekoliv, vždy je vhodné zdokumentovat jeho stav (fotograficky, protokolárně), stejně jako všechny úkony, které obec s vrakem provede (zjišťování vlastníka, zveřejňování výzev, předání vraku provozovateli zařízení k odstraňování autovraků atd.). A to nejen pro případ sporů s náhle se "objevivším" majitelem zlikvidovaného vraku (po němž lze naopak vymáhat náklady spojené s likvidací odstaveného vozidla), ale i pro případ kontroly České inspekce životního prostředí, týkající se nakládání obce s odpady.
Zdroj:Moderní obec
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů