Čtvrtek, 18. dubna 2024

Liberec chce získat od dotaci EU na rekultivaci staré skládky

Liberec chce získat od dotaci EU na rekultivaci staré skládky

Stará uzavřená skládka tuhého komunálního odpadu v Liberci - Růžodole prosakuje a kontaminovaná voda z ní zamořuje nedalekou vodoteč. Ekologickou havárii musí město co nejrychleji odstranit, spolehlivé zajištění skládky však bude stát asi 70 milionů korun. Město chce na rekultivaci získat 85 procent rozpočtovaných nákladů z evropských fondů, a to z programu odstraňování starých ekologických zátěží. ČTK to dnes řekl mluvčí města Martin Korych.

Skládka se nachází v lokalitě Zlaté návrší. "Plán rekultivace je rozložený do dvou etap, dokončena by měla být do konce roku 2009," dodal mluvčí.

Podle náměstka primátora Milana Šíra skládka již mnoho let neslouží svému účelu a byla odborně zajištěna. "Úpravy, která se tam tehdy ale provedly, neumožňují přirozený odtok povrchových vod," vysvětlil. Skládka prohnívá, drží se v ní voda a část znečištěné vody z ní odtéká.

Město musí podle něj situaci co nejrychleji řešit. Na skládku se totiž mimo běžného komunálního odpadu ukládaly i slévárenské písky dvou velkých firem. Kontaminovaná voda obsahuje lehké kovy.

Projekt počítá s tím, že se stavbaři vytvoří nad skládkou mírný kopec, který pevně zatěsní. Srážky pak budou odtékat do drenážních kanálů.

Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů