Čtvrtek, 25. dubna 2024

Cheb chce zpřísnit výběr poplatků za komunální odpad

Cheb chce zpřísnit výběr poplatků za komunální odpad

Cheb - Chebská radnice chce zpřísnit vybírání poplatků za svoz komunálního odpadu. Chce tím omezit objem nedoplatků, které musí každoročně řešit. Přispět k tomu má mimo jiné placení poplatku v jedné splátce místo dosavadních dvou, řekl novinářům místostarosta Chebu Miroslav Plevný. Návrh musí ještě schválit zastupitelstvo.

Zatímco dosud si obyvatelé Chebu mohli vybrat, jestli pětisetkorunový poplatek zaplatí v jedné splátce nebo ve dvou pololetních, podle návrhu rady by se poplatek měl platit jen jednou ročně do konce května. "Ušetří nám to peníze za vymáhání. Když máme neplatičům dvakrát ročně posílat upozornění doporučeným dopisem, vyjde to draho," uvedl Plevný.

Cheb má v současné době asi 33 000 obyvatel. Pokud by všichni platili poplatek za odpad, mělo by město získat téměř 17 milionů korun. Ve skutečnosti ale každoročně vybere jen asi 15 milionů. "Část poplatků je těžko vymahatelná, jde o bezdomovce, lidi, kteří se dlouhodobě v Chebu nezdržují, a podobně. Ale část lidí skutečně poplatky neplatí, i když by měla," uvedl Plevný.

I když chce být radnice přísnější, podle Plevného to nebude znamenat, že ti, kteří v termínu nezaplatí, budou muset rovnou zaplatit i pokutu ve výši 1000 korun, kterou umožňuje vyhláška, nebo že by se měli obávat exekuce. "Je jasné, že někdo prostě zapomene, pokud ale dejme tomu do pár měsíců a přes naše upozornění nezaplatí, začneme s vymáháním," uvedl Plevný.

V Chebu se za odvoz odpadu platí formou poplatku. "Protože jde o místní daň, je její vymáhání jednodušší, než u jiných pohledávek," doplnil tajemník chebské radnice Václav Sýkora.

I kdyby se ale podařilo radnici zvýšit výběr poplatků za svoz odpadu, stejně by ani zdaleka nepokryly skutečné náklady na odpadové hospodaření města. To si ročně vyžádá asi 30 milionů korun.

Pavel Peňás

www.aktuality.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů