Pátek, 29. března 2024

Lišovská skládka - zavřeno

Lišovská skládka - zavřeno

LIŠOV - Hora odpadků na skládce v Lišově přestala růst. Popelářská auta, která sem svážela komunální směsný odpad z celé krajské metropole, Lišova a dalších obcí, teď  jezdí jinam.

Lišovská skládka je uzavřena od začátku října, potvrdila včera Českobudějovickému deníku tisková mluvčí společnosti .A.S.A. Gabriela Pánková. „Důvodem je naplnění kapacity skládky,“ uvedla s tím, že uzavření je dočasné. „Nyní vyčkáváme, zda budeme moci skládku rozšířit,“ dodala.


Rozhodnutí o rozšíření skládky a prodloužení její životnosti, které vydal lišovský stavební odbor, však před několika měsíci zrušil Krajský úřad Jihočeského kraje a vrátil je k novému projednání.


Místní odpůrci skládky se z jejího uzavření radují. „Určitě máme radost, bylo by to fajn. Ale myslím si, že je to jen dočasné,“ poznamenala lišovská obyvatelka Helena Korandová.


Lišovský starosta Václav Chmel však upozornil na to, že změnu pocítí občané na vlastních peněženkách. „V každém případě se to obce dotkne. Předpokládám, že v příštím roce se poplatek za svoz komunálního odpadu posune k horní hranici,“ řekl.

Lišovská skládka zahýbá s rozpočtem
Poplatek za skládkování, který městu podle zákona odváděl provozovatel skládky, lišovskému rozpočtu značně přilepšoval. S tím bude brzy konec.
„Z loňských čtrnácti milionů a letošních tří milionů to bude příští rok nula,“ uvedl starosta Lišova Václav Chmel. Z tohoto důvodu bude nejspíš Lišov zvyšovat poplatek za svoz odpadu občanům. Ten nyní činí 400 korun na osobu ročně a vyšplhat by se podle slov starosty mohl až na nejvyšší možnou hranici, tedy 500 korun.


 Kdyby však bylo skládkování prodlouženo o další minimálně tři roky, o což usiluje společnost .A.S.A., Lišovu by to přineslo 40 až 50 milionů.
Problémy s lišovskou skládkou zazněly už dříve i na jednání českobudějovického zastupitelstva, kde na ně upozornil Svatomír Mlčoch. Současný předseda klubu Zelení a otevřená společnost například chtěl, aby se krajská metropole více zajímalo o osud skládky, kam putuje drtivá většina jejího komunálního odpadu.


Informací o nynějším uzavření skládky byl překvapen. „Řekl bych, že to je nový a významný podnět, aby se město začalo zabývat aktuální situací i tím, kde skládkovat v nejbližších letech,“ řekl včera  Deníku Mlčoch.
 Daniela Bicková, Edwin Otta

Zdroj:Českobudějovický deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů