Pátek, 29. března 2024

Česká Lípa rozšíří třídění odpadu o další komoditu - bioodpad

Česká Lípa rozšíří třídění odpadu o další komoditu - bioodpad

Česká Lípa - Českolipská radnice se rozhodla rozšířit systém tříděného odpadu o další komoditu -- bioodpad. Do speciálních hnědých popelnic o obsahu 120 litrů budou lidé moci odevzdat trávu či listí a případně i kuchyňský odpad rostlinného původu. Radnice zpracovala pilotní projekt, na který Liberecký kraj poskytl dotaci 345 000 korun. Dalších 230 000 přidá radnice z vlastního rozpočtu, řekla dnes novinářům českolipská starostka Hana Moudrá.

Sběr bioodpadu bude Česká Lípa testovat od listopadu do června příštího roku. Na základě zájmu lidí se pak rozhodne, zda ho rozšíří. Ve městě bude rozmístěno 250 nádob. "Ještě na podzim chceme vytipovat vhodné lokality, kam kontejnery umístíme, i občané budou mít možnost se do projektu sami přihlásit," řekla Moudrá. Popelnice pak budou rozmístěny v březnu a svozová firma je bude do června pravidelně vyprazdňovat.

Podobně se bioodpad třídí například v Teplicích nebo v Přelouči. V Libereckém kraji je ale Česká Lípa zatím jediná, která pravidelný sběr bioodpadu chystá. Podobnou službu nabízí i některá další města v kraji, ale většinou jen nárazově v jarním a podzimním období. "Inspirovali jsme se v Rakousku a Německu, kde se bioodpad běžně třídí," řekla Moudrá. Radnice si podle ní od projektu slibuje snížení objemu komunálního odpadu, a tedy menší náklady na jeho likvidaci.

V kraji patří Česká Lípa k městům s nejlépe propracovaným systémem sběru a třídění odpadu. Letos v červnu rozšířila systém o možnost třídit sklo na bílé a barevné, když do ulic rozmístila 75 nových kontejnerů. V ulicích čtyřicetitisícového města je na 185 stanovištích celkem 555 kontejnerů, do kterých mohou lidé třídit papír včetně kartonů od nápojů, plasty a sklo. Na 110 stanovištích ve městě jsou k dispozici velké kontejnery o obsahu 33 hektolitrů a na 75 stanovištích menší nádoby o obsahu 21 hektolitrů.

Loni vytřídili obyvatelé České Lípy přes 26 kilogramů papíru, plastů a skla na obyvatele. Je to o 28 procent více než v roce 2005. "Objem tříděného odpadu, který se loni v České Lípě sebral, překročil tisíc tun, před rokem to bylo 798 tun," řekla ČTK mluvčí radnice Kateřina Amrichová. Díky třídění získala radnice od firmy EKO-KOM za odpad do rozpočtu 3,2 milionu korun a zavedení odděleného třídění pro bílé sklo jí přinese dalších téměř 400 000 korun.

Leona Vacková

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů