Čtvrtek, 28. března 2024

Pražané vytřídí asi pětinu recyklovatelného komunálního odpadu

Pražané vytřídí asi pětinu recyklovatelného komunálního odpadu

Praha - Pražané vytřídí 17 procent recyklovatelných složek komunálního odpadu. Od prosince 2004 se začaly v Praze třídit kromě papíru, skla a plastů i nápojové kartony, čiré sklo a v rámci pilotního projektu i bioodpad. V srpnu 2005 přibyl také systém zpětného odběru elektroodpadu, který se nyní rozšiřuje o sběr vysloužilých hraček a malých elektrospotřebičů ve školách a hračkářstvích. Řekla to specialistka oddělení pražské komunální hygieny Anna Vojtěchová.

Projektu sběru hraček, který organizuje neziskový systém Asekol, se účastní celkem 36 pražských mateřských a základních škol a jeho cílem je otestovat nový způsob odběru elektroodpadu.

Společnosti zaměřené na sběr vysloužilých elektrospotřebičů letos vybraly od spotřebitelů výrazně více elektroodpadu než loni. V roce 2006 tyto takzvané kolektivní systémy získaly dohromady téměř dva kilogramy starých elektrospotřebičů na osobu. Podle zástupců těchto neziskových společností se sběr elektrozařízení vyvíjí slibně a Česko by mělo splnit svůj závazek vůči Evropské unii. Česká republika musí příští rok vybrat nejméně čtyři kilogramy elektroodpadu na osobu. Pokud to nesplní, hrozí jí od EU pokutu.

Občané mohou elektroodpad odevzdat bezplatně ve sběrných dvorech a u prodejců mají stejnou možnost při nákupu nového elektrozařízení. V ČR je zapsáno celkem šest kolektivních systémů zpětného sběru elektrického odpadu, Elektrowin, Asekol, Retela, Ekolamp, OFO-recykling a Rema. Každou z deseti stanovených skupin elektrozařízení může vybírat jen jeden kolektivní systém.

http://www.ceskenoviny.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů