Čtvrtek, 28. března 2024

O jirkovskou skládku má zájem dánská firma Marius Pedersen

O jirkovskou skládku má zájem dánská firma Marius Pedersen

Dánská firma Marius Pedersen chce odkoupit skládku komunálního odpadu, která je součástí Podniku služeb Jirkov, stoprocentní dceřiné firmy města. Společnost nabídla za skládku 6,5 milionu korun, odhadní cena dle znaleckého posudku činí 1,46 milionu korun. Na další dva miliony korun přijde dvacetihektarový pozemek, jímž skládka disponuje. O případném prodeji rozhodnou zastupitelé na mimořádném jednání 29. října, informoval dnes novináře místostarosta Jaroslav Cingel.

Zastupitelé podle něj budou rozhodovat o prodeji pozemků, prodej skládky jako části Podniku služeb je v kompetenci valné hromady tvořené radními.

Důvodem, proč se chce město skládky zbavit, jsou podle něj neodkladné finančně náročné investice. Nutné je vybudovat za 30 milionů korun další kazetu na ukládání komunálního odpadu. Kapacita současného skládkovacího tělesa bude na jaře příštího roku vyčerpána. Po roce 2010 už bude možné ukládat jan tříděný odpad, pořízení třídírny by si vyžádalo dalších 80 milionů korun.

"Tolik peněz pochopitelně dvacetitisícové město nemá. Opozici proto navrhujeme prodej skládky. Marius Pedersen je renomovaná firma s dlouholetou zkušeností v oblasti svozu a likvidace odpadu. Firma se také zavázala, že v případě koupě skládky převezme všech sedm zaměstnanců," uvedl Cingel.

Představu vedení města nesplnila ani kogenerační jednotka na spalování bioplynu, který vzniká skladováním komunálního odpadu. "Z bioplynu vyrábí elektrickou energii, ale mnohem méně, než jsme očekávali," doplnil Cingel.

Podnik služeb Jirkov se 65 stálými zaměstnanci zajišťuje pro město kromě svozu a likvidace odpadu i správu a údržbu veřejného osvětlení, zeleně a komunikací.

Marius Pedersen působí na evropském odpadovém trhu od roku 1925, záměrem firmy je ovládnout regiony. Má celkem 1700 zaměstnanců, roční tržby dosahují více než tří miliard korun. Provozuje patnáct řízených skládek odpadů, má zkušenosti s rekultivacemi i třídicími linkami odpadu.

 

Zdroj:CZ BIOM
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů