Pátek, 29. března 2024

Do pěti let budou Češi třídit i zbytky jídla

Do pěti let budou Češi třídit i zbytky jídla
Nejpozději do pěti let by se ve městech měly vedle zelených, žlutých a modrých popelnic objevit i nové hnědé. Ty budou určeny na bioodpady - tedy zbytky jídla či rostlin.

Ministerstvo životního prostředí totiž dokončilo vyhlášku o biologických odpadech, jakousi předzvěst novely zákona o odpadech. Právě díky ní by lidé měli mít možnost jednoduše recyklovat i přírodní odpad. "Novela tohoto zákona bude obcím ukládat povinnost, zajistit lidem možnost recyklovat vedle papíru, plastů a skla i biologický odpad," vysvětluje mluvčí ministerstva životního prostředí Jakub Kašpar.

Právě bioodpad totiž tvoří téměř pětinu všech odpadů, které člověk vyprodukuje. A možnost jej třídit je zatím velmi malá, alespoň pro obyvatele měst.

V některých zemích Evropské unie je přitom recyklace přírodních materiálů zcela běžná. Vyhláška zatím řeší především to, jakým způsobem mají obce s biodpady nakládat. Povinnost tyto odpady dále zpracovávat přinese až novela zákona o odpadech, která by měla být hotova začátkem příštího roku.

Nejlepší je kompost doma

Pražané se hnědých popelnic možná dočkají i mnohem dříve. Magistrát by totiž chtěl v dohledné době třídění zjednodušit. "Mělo by to fungovat různě, podle toho, v jaké části města lidé žijí. Lidem, kteří mají zahrady, doporučujeme především domácí kompostování - to je nejekologičtější," říká Anna Vojtěchová z odboru Komunální hygieny pražského magistrátu.

Tam, kde domácí kompostování není možné, měly by se podle ní v budoucnu speciální popelnice na biologický odpad objevit. "Už teď mohou Pražané bioodpad recyklovat - existují sběrné dvory, kam jej lze odvézt. Je ale pravda, že jich je v současné době nedostatek," dodává Vojtěchová.

Ekologičtěji za stejný peníz

Podle představ magistrátu by měla být služba zpoplatněna. "Neznamená to ale, že by občané platili za odvoz odpadu vyšší částky," říká Vojtěchová. "Poplatek by měl zůstat stejný, jen by se rozdělil - díky recyklaci biologického odpadu by se totiž zmenšil objem směsného odpadu, a tak by se ušetřilo za jeho odvoz," dodává.

Recyklace přírodních odpadů by se tak v budoucnosti měla usnadnit. Pomoci mají i peníze z Evropské unie. Jen na efektivnější využití odpadů by mělo jít přes půl miliardy eur.

"Díky Operačnímu programu životního prostředí můžeme obcím poskytnout dotace, z nichž zaplatí zpracovávání bioodpadů," říká Kašpar.

Česko se totiž zavázalo Evropské unii, že bude do tří let ekologicky zpracovávat daleko větší množství biologického odpadu než nyní. "Tento závazek zatím neplníme, naopak, velmi za ním zaostáváme," přiznává Kašpar. Podle něj však není chyba na straně lidí. "Zatím třídit nemohou, nejsou na to kapacity. Novela zákona tohle výrazně zlepší," dodává. Největší část biologických odpadů dnes míří na skládky a do spaloven.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů