Pátek, 29. března 2024

Obyvatelé Kolína mohou třídit i bioodpad

Obyvatelé Kolína mohou třídit i bioodpad

Kolínská radnice rozšířila možnosti sběru tříděného odpadu o rostlinné zbytky ze zahrad. Lidé je od října mohou odkládat do kontejnerů ve třech částech města, do konce listopadu budou speciální nádoby na bioodpad ve všech osmi sběrných místech. Bioodpad se bude vozit ke zpracování do kompostárny v Čáslavi, popřípadě ke spálení do Elektrárny Kolín, řekl dnes ČTK vedoucí odboru životního prostředí kolínské radnice Pavel Horák.
Sběr bioodpadu v Kolíně podpořil téměř 1,2 milionu korun Středočeský kraj v rámci grantového programu. Město přidalo dalších 300.000 korun. Podle Horáka se investice vrátí do roka, protože kompostování je podstatně levnější než skládkování odpadu.

Do kontejnerů se bude sbírat tráva a plevel, seno, sláma, dřevní hmota, padané ovoce, listí, větve, košťály i celé rostliny, podestýlka, hobliny, piliny a zbytky zeleniny. Větší kusy zpracují pracovníci technických služeb na štěpkovači, jehož nákup byl také součástí projektu.

Kontejnery na bioodpad jsou zatím v Sendražicích v ulici Za Školou a v kolínských ulicích Jateční a Výfuk. Do konce listopadu budou i ve zbývajících pěti sběrných místech. Odpad do nich mohou obyvatelé odevzdávat zdarma.

Zdroj:CZ BIOM
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů