Pátek, 29. března 2024

Plzeňská konference se věnuje odpadům

Plzeňská konference se věnuje odpadům

Změnám v zákonech prováděných v závislosti na evropské legislativě, finanční podpoře projektů v odpadovém hospodářství, energetickému využití odpadů a v neposlední řadě prioritám a potřebám odpadového hospodářství Plzeňského kraje se věnuje konference „Odpady 2007“. Začala včera v 9 hodin na plzeňské radnici.
„Na konferenci zazní z mého pohledu velmi důležitý příspěvek k nakládání s komunálním odpadem v Plzni,“ uvedl náměstek primátora Petr Náhlík.
Kromě dalších zajímavých vystoupení se budou vyhlašovat také výsledky soutěže „My třídit umíme“. „Do této soutěže se kromě obcí a měst Plzeňského kraje zapojily i některé plzeňské městské obvody. Koncem minulého roku město schválilo plán odpadového hospodářství, který klade důraz právě na třídění co největšího množství odpadu,“ sdělil Petr Náhlík.
„Pro porovnání v roce 1999 občan města vytřídil 11,4 kg papíru, skla a plastů, v roce 2002 to bylo 17,6 kg a v roce 2005 více než 32,3 kg. Průměr tříděného odpadu v loňském roce činil 36,7 kg. Účinnost třídění dosáhla u papíru cca 35%, u plastů 22% a u skla téměř 49%,“ doplnil Náhlík.
V současné době město Plzeň připravuje realizaci jednoho z cílů Plánu odpadového hospodářství, tj. zavedení integrovaného systému nakládání s komunálním odpadem na území města Plzně. Na přelomu let 2008/2009 má dojít ke komplexnímu řešení nakládání s odpady a k vytvoření podmínek pro maximální využití komunálních odpadů. Realizace systému a jeho jednotlivých kroků se nyní projednává v orgánech města. Jsou zvažovány nejoptimálnější varianty a vylučována možná rizika.
Tradiční konferenci „Odpady 2007“ pořádá Sdružení měst a obcí Plzeňského kraje a Vědeckotechnická společnost západních Čech. Generálním partnerem je v tomto roce Plzeňská teplárenská, a.s., provozovatel skládky komunálního odpadu v Chotíkově.

http://www.regionplzen.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů