Úterý, 16. dubna 2024

Nejlépe v kraji třídí odpad obyvatelé Domažlicka

Nejlépe v kraji třídí odpad obyvatelé Domažlicka

PLZEŇ - Obyvatelé obce Štichov a města Horšovský Týn na Domažlicku umí nejlépe v kraji třídit odpad. Myslí si to představitelé autorizované obalové společnosti Eko-Kom a odborníci z úřadu Plzeňského kraje. Dnes (6. 11.) zmíněným obcím předali ceny za první místa v soutěži obcí a měst Plzeňského kraje pod názvem „My už třídit umíme!“.


Kromě diplomu a keramického modelu nádobky na separovaný odpad si starostové vítězů odnesli pro obecní pokladny i odměnu 20 tisíc korun. Nadvládu Domažlických v nakládání s dále zpracovatelným odpadem podtrhla obec Chocomyšl, kde se v kraji vytřídí nejvíce odpadu na jednoho obyvatele.

Horšovský Týn byl loni první i v celorepublikovém srovnání. „I z toho důvodu jsem dnešní vítězství nečekal. Fakt jsem překvapen,“ uvedl starosta Týna Josef Holeček s tím, že odměnu investuje do oblasti životního prostředí.

Soutěž se konala podruhé. Přihlásilo se do ní 53 obcí a městských obvodů do 1000 obyvatel a 37 měst, obcí nebo městských obvodů nad tisíc obyvatel. V prvním kole musely popsat, jaký je u nich systém třídění odpadů, a co radnice dělají pro to, aby obyvatelé správně třídili.

„Do druhého kola porota vybrala 25 nejlepších. K nim už porotci přímo jeli a ověřovali si, zda jsou zaslané údaje pravdivé, jestli jsou sběrné nádoby čisté a je čisto i kolem nich a podobně,“ uvedl Marek Sýkora z Regionální rozvojové agentury, která je jedním z pořadatelů akce.

Podle Karla Ferschmanna, starosty obce Němčovice na Rokycansku, která skončila loni první a letos třetí, je nutné lidem třídění co nejvíce zjednodušit, aby se nemuseli moc namáhat. „Ve sběrném dvoře máme třeba vlastní kompost. Protože lidi nekompostují, tak nám vozí biologický odpad i zeminu tam,“ říká Ferschmann.

Starostové také promíjí, že někdo nechá odpad před sběrným dvorem v noci, aby nemusel platit. „Je lepší dát třeba za likvidaci pneumatiky pětikorunu z obecní kasy, než dát pokuty a pak lovit pneumatiky z roklí a lesů v okolí. To je dražší,“ dodává Ferchmann.

Nejlepší osvětu mezi obyvateli má podle představitelů Eko–kom, která třídění odpadů v kraji realizuje, obec Dolní Lukavice na jižním Plzeňsku. „Například dva až třikrát do roka máme ve škole sběrný den, kam děti nosí starý papír a víčka od PET lahví. Vyhrávají i školní soutěže a pak si mohou koupit třeba rádio nebo nějaké vybavení pro školu. Motivuje je to a zároveň se učí hospodařit s odpadem,“ říká dolnolukavický starosta Vítězslav Opálko.

Porota samozřejmě přihlíží i k množství vytříděného odpadu na obyvatele. V tomto směru je jasným vítězem další obec Domažlicka Chocomyšl, kde každý ze 140 obyvatel vytřídí v průměru 146,6 kilogramů dále zpracovatelného odpadu.

V této statistice se dostávají do popředí obce a města s novou zástavbou. „Do té se zpravidla stěhují mladší rodiny, s vyššími příjmy a vzděláním. A právě dobře zajištěná žena v domácnosti s vyšším vzděláním je podle průzkumu prototypem nejčastěji třídicího občana,“ dodal Sýkora. Zřejmě i díky tomuto faktu se mezi nejlepší dostal vůbec poprvé jeden z plzeňských obvodů Plzeň 6–Litice.

 


 

Obce, které nejlépe třídí, do 1000 obyvatel


Obce, města a městské obvody, které nejlépe třídí, nad 1000 obyvatel
 Jiří Kokoška

Zdroj:Plzeňský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů