Pátek, 26. dubna 2024

Obce Plzeňska si chtějí samy definovat výši poplatků z odpadu

Obce Plzeňska si chtějí samy definovat výši poplatků z odpadu

Plzeň - Města a obce v Plzeňském kraji si chtějí samy definovat výši poplatků za svoz a likvidaci odpadů, které vybírají od občanů. Zvýšení současné maximální hranice z 500 Kč na 900 korun na hlavu za rok, navrhované v novém zákoně o odpadech, bude podle nich nejdéle do dvou let nedostatečné. Nyní doplácejí za likvidaci odpadu v průměru 250 Kč na občana za rok. Zaznělo to na kongresu o odpadech v Plzni.

"Starostové a zastupitelstva nejlépe vědí, kolik si mohou dovolit od lidí vybírat, aby je z radnice nevyhodili," řekl předseda Sdružení měst a obcí Plzeňského kraje Jaroslav Perlík. Náměstek plzeňského primátora Petr Náhlík dodal, že debaty o nájmech, jízdném a poplatcích za odpady jsou ve všech obcích nejcitlivější, a starosta musí jejich nárůsty dobře obhájit.

Zdražení na 900 korun, které navrhuje ministerstvo životního prostředí (MŽP) v připravovaném zákoně o odpadech, vydrží obcím nejvýše dva roky a poté už by opět odpad dotovaly. Několik starostů vidí jako spravedlivější platit poplatek přímo v ceně výrobku, který lidé kupují. MŽP seznam nových položek, například pneumatik, připravuje.

Náměstkyně ministra životního prostředí Ruth Bízková řekla, že obec může už nyní stanovit poplatek neomezeně, což učinilo asi 40 procent obcí. Není to však místní poplatek, který se starostům nejlépe vymáhá, a tak většina obcí stanovuje částka na základě zákona. Podle Náhlíka by stálo přejít z jednoho systému na druhý milionové sumy, které si obce nemohou dovolit.

Návrh nového zákona o odpadech bude podle Bízkové předložen do konce roku. Jeho hlavními tématy budou poplatky, razantní snížení komunálního odpadu na skládkách a systému sběru bioodpadu. "Měl by platit od ledna 2009," dodala. V zákoně může nakonec být poplatek z odpadu bez horní hranice. Podle Bízkové ale musí motivovat lidi, kteří odpad stále netřídí, aby ho nosili do kontejneru a mizel ze skládek.

Místopředseda sněmovního výboru pro životní prostředí Vladimír Dlouhý (ODS) kritizoval fakt, že nová sněmovna zatím neobdržela žádný zákon nebo týkající se odpadů. Druhému místopředsedovi Janu Látkovi (ČSSD) schází norma pro nakládání s biologicky rozložitelným odpadem. Bízková uvedla, že vyhlášku už MŽP dokončilo, ale ještě není platná. "Dále bychom se měli snažit omezit či odstranit výkupy kovů, které způsobují problémy obcím, zejména v případě drahých kovů," dodal Látka.

Oba poslanci, SMOPK, zástupci odpadové firmy EKO-KOM i Plzeňského kraje ostře odmítli zálohování PET lahví, které připravuje MŽP. "Nevíme, co má za lubem. Návrh dosud nebyl představen, neexistuje žádná analýza, ani organizační ani technická ani ekonomická," řekla Martina Vrbová z EKO-KOMu. Bízková řekla, že zálohování je zatím ve fázi přípravy a není jisté, zda ho MŽP zavede. Bereme v úvahu, že systém vratných PET lahví by mohl způsobit, že lidé přestanou plasty třídit, dodala.

"Tato blbost do parlamentu ještě nedorazila. Věřím, že si tam s ní nikdo nedovolí přijít; nemá šanci na úspěch," řekl Dlouhý.

Václav Prokš

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů